A Mazsihisz nem ismeri el az orthodoxok 10 milliárd forintos követelésének jogosságát

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség új elnökének fenyegetését a Mazsihisz érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként értékeli.

Hivatalos levélben szólította fel Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nemrég megválasztott elnöke a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

10 milliárd forint jogosulatlan járadékot követelnek az orthodoxok a Mazsihisztől – Kibic Magazin

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) szerint igazságtalan az elosztása a három zsidó bevett egyházat megillető örökjáradéknak, és ez ellen kívánnak fellépni. Hivatalos levélben szólította fel Deutsch Róbert György, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

A Mazsihisz közleményben válaszolt a MAOIH elnökének felszólítására, amelyben azt írják, „a MAOIH új elnökének fenyegetését a Szövetség érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként értékeli”. A Mazsihisz álláspontja szerint az „örökjáradék elosztása ugyanis többoldalú szerződésekben rögzített, hosszú évek óta működő rendszer, az erre vonatkozó szerződéseket a MAOIH is aláírta, a Mazsihisz pedig továbbra is az eredeti megállapodásokhoz tartja magát”.

A Mazsihisznél úgy vélik, hogy „a MAOIH pénzügyi helyzete akkor vált kritikussá, amikor a – magyarországi gyökerekkel nem rendelkező – Chabad mozgalomhoz köthető EMIH kormányzati nyomásra részesült az örökjáradékból”. Szerintük „ha valamely szervezettel szemben lehetne követelése a MAOIH új elnökének, akkor azt abban az irányban érdemes keresni”

A közlemény kitér arra is, hogy „az elmúlt esztendők során a MAOIH mintegy 200 millió forint tartozást halmozott fel a Mazsihisz felé”. „Ennek rendezésében a Mazsihisz eddig türelemmel volt, a megváltozott gazdasági helyzetre tekintettel azonban ennek visszafizetésétől a Szövetség nem fog eltekinteni” – írják.

A Mazsihisz szerint a MAOIH-nak átláthatatlan a gazdálkodása, erre példaként az Alma utcai szociális otthon fejlesztését, illetve a szerintük irracionálisan működő Wesselényi utcai orthodox iskola körüli anomáliákat hozzák fel a közleményben.

„A Mazsihisz továbbra is az együttműködésben és a konszenzuskeresésben érdekelt, mert ebben látja a hazai zsidó közösség építésének zálogát. A Mazsihisz részéről változatlan a minden magyar orthodox hittestvér iránt érzett felelősség, valamint a magyar zsidó tradíciók megtartása iránti aggódás és tenni akarás” – zárul a közlemény.

Az ortodoxok kiléptek a MAZSIHISZBŐL – Kibic Magazin

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) kilépett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből (MAZSIHISZ). A szervezet közleménye szerint a MAOIH még februárban döntött erről, mivel “az elmúlt évek során” a hitközség több kérését és javaslatát visszautasította a Mazsihisz. Hozzátették: a MAOIH “továbbra is nyitott az együttműködésre bármely zsidó szervezettel a zsidó vallás és a zsidó hagyományok megőrzése érdekében”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp