A BBC megkérdőjelezte egy műsorában, hogy a zsidók kisebbségnek számítanak

Eddig 1000 aláíró követeli a BBC-től, hogy kérjen bocsánatot a felvetésért. A műsorban a kérdést ráadásul főként nem zsidók vitatták meg és csupán egyetlen zsidó résztvevőt hívtak meg.

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a BBC Politics Live című adása arról készített egy beszélgetést, hogy a zsidóság etnikai kisebbségnek számít-e. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a Munkáspárt elnökhelyettese, Angela Rayner azt állította, hogy a skót munkáspárti vezető Nagy-Britanniában elsőként áll kisebbségi vezetőként politikai párt élén.

Anas Sawar valóban az első ázsiai származású politikai vezető az országban, ugyanakkor számos zsidó vezetője – Benjanim Disraeli, Ed Miliband és Michael Howard – volt már az ország politikai pártjainak, írja a The Jewish News.

A tiltakozók arra hívták fel a figyelmet, hogy 250.000 zsidó él Nagy-Britanniában.

„Négyszer annyi gyűlölet bűncselekményt követnek el ellenünk, mint bármely más vallási és kisebbségi csoport ellen. Ennek ellenére arról tartani egy vitaestet, hogy kisebbségi csoportnak számítunk-e, egyszerűen felháborító”, nyilatkozta a Kampány az Antiszemitizmus ellen nevű szervezet. Mások kritikus hangok is azt fejtették ki, hogy a zsidók szolidaritást és támogatást érdemelnek és nem kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán kapjanak-e bármilyen együttérzést.

A műsor egyetlen zsidó meghívottja Benjamin Cohen volt, aki egy LGBT kiadvány, a Pink News ügyvezetője. Ő azt mondta a beszélgetésben, hogy a vita témája nevetséges, mert egyszerűen nem igaz, hogy a zsidók már olyan magas pozíciókban vannak, hogy nem éri őket diszkrimináció.

A BBC szóvivője azzal védekezett, hogy a műsor nem csupán erről a kérdésről szólt, és hogy épp a kiegyensúlyozottság miatt hívták meg Benjamin Cohent a beszélgetésbe. Ezen kívül azzal érveltek, hogy a műsorvezető nem nyilvánított véleményt, az elhangzottak nem a szerkesztőség álláspontját tükrözik, és hogy nekik az a dolguk, hogy azt feltárják, miként látnak az emberek bizonyos kérdéseket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp