Palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények miatt kezd nyomozásba a Nemzetközi Büntetőbíróság

A Nemzetközi Büntetőbíróság 2014 júniusáig visszamenőleg fog kivizsgálni háborús bűncselekményekről szóló bejelentéseket Gázában és Ciszjordániában. Izrael tiltakozik, a palesztinok örömmel fogadták a bejelentést.

Fatou Bensouda, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) távozó főügyésze ma bejelentette, hogy vizsgálatot indít olyan bejelentések miatt, amelyek szerint háborús bűncselekményeket követtek el Gázában, illetve Ciszjordániában. A vizsgálat a 2014 június 13-tól kezdődő időszakra vonatkozik, ezen a napon kezdődött el a keresés a három elrabolt, majd meggyilkolt izraeli fiatal után. Ez az esemény vezetett később a Hamasz uralta Gázai övezet elleni „Erős szikla” hadművelethez.

A Nemzetközi Büntetőbíróság épülete Hágában

Bensouda két hónap múlva távozik tisztségéből és Izrael abban reménykedett, hogy a döntés a nyomozás megkezdéséről már utódjára, Karim Khanra marad. Ennek érdekében Izrael komoly nemzetközi nyomást helyezett a főügyészre. Izraelben úgy sejtik, Bensouda anélkül tette meg a bejelentést, hogy erről előzetesen Kahnnal egyeztetett volna. Az új főügyész viszont még dönthet úgy, hogy mégsem folytatja le az eljárást.

Jeruzsálemet ezzel együtt nem érte meglepetésként Bensouda bejelentése, még 2019-ben ugyanis ő volt az, aki arról beszélt, hogy „indokolható alapja van annak a feltételezésnek, hogy háborús bűncselekményeket követtek el vagy hajtanak végre Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet is”. A főügyész lehetséges elkövetőként mind az izraeli védelmi erőket, mind pedig a fegyveres palesztin csoportokat, így a Hamaszt is megnevezte.

Az ICC bírói tanácsa pedig egy hónappal ezelőtt döntött arról, hogy a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

Egy ilyen vizsgálat akár évekig is eltarthat, Izraelnek pedig lehetősége van saját hatáskörében kivizsgálnia az ügyeket, még akkor is, ha nem tagja az ICC-nek és nem ismeri el annak fennhatóságát. A jelenlegi vizsgálat azonban a 2014-es gázai hadműveleteken kívül a telepesek ügyét is érintheti, amivel kapcsolatban Izrael biztosan nem fog együttműködni a főügyésszel.

Benjamin Netanjahu antiszemitának és képmutatónak nevezte Bensouda bejelentését, az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy minden lehetséges fórumon harcolni fognak az igazságért. Reuven Rivlin államelnök szerint Izrael nem fogadja el, hogy meg akarják kérdőjelezni a jogát arra, hogy megvédje állampolgárait.

A Palesztin Hatóság ezzel szemben üdvözölte a főügyész bejelentését. Hasonlóképpen reagált a Hamasz terrorszervezet, amely ugyan szintén a vizsgálatok tárgya lehet, ennek ellenére saját erőszakos cselekményeiket „jogos ellenállásként” értelmezik. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp