Amosz Oz lánya azt állítja, az apja fizikailag bántalmazta őt

Galia Oz önéletrajzában arról ír, hogy az apja rendszeresen verte, megalázta és durván szidalmazta őt egészen a halála napjáig.

Izrael egyik legünnepeltebb írója, Amosz Oz lánya azt állítja, hogy az apja fizikailag bántalmazta őt a gyerekkorától kezdve.

Galia Oz önéletrajza nemrég jelent meg Izraelben.

„Nagyon kreatív volt az erőszak terén. Elkapott, és kihajított a házunkból”, írja a 2018-ban elhunyt író kisebbik lánya. „Hulladéknak nevezett. A velem szemben tanúsított viselkedése nem egyszeri kontrollvesztés volt, nem csupán egy pofon, hanem rendszeres szadizmus. A bűnöm én magam voltam, és nem volt se vége, se hossza a büntetésnek. Állandó igénye volt arra, hogy biztos legyen abban, meg tud törni.”

Galia Oz évekig nem találkozott az apjával.

Galia és Ámosz Oz

Galia nővére, Fania Oz-Salzberger, aki szintén író, történész és gyakran dolgozott együtt az apjukkal azt közölte vasárnap egy Twitter üzenetben, hogy ő és a család többi tagja „teljesen másképp” emlékszik vissza a múltra, írja a Haaretz nyomán a The Jewish News.

„Galia hét évvel ezelőtt úgy döntött, hogy minden kapcsolatot megszakít velünk. A családdal szemben akkoriban megfogalmazott állításai váratlan meglepetésként értek minket”, írta  a Twitteren. „Apánk sosem tartotta jogosnak Galia vele kapcsolatos vádjait, de mindig próbált Galiához közeledni és élete utolsó napjáig abban reménykedett, hogy szót tudnak egymással érteni.”

Amosz Oz több tucat könyvet publikált és számos nagy presztízsű nemzetközi díjat nyert el. Ezen kívül híresek voltak politikai kommentárjai is, amelyek a generációja baloldali gondolkodóinak élvonalába emelték. Az 56 éves Galia Oz sikeres gyerekkönyvíró. A bátyja, Daniel Oz zenész és költő.

Galia Oz azt nyilatkozta, hogy muszáj volt túljutnia az átélt traumákon és a sok éven át hordozott titkokon, valamint a félelmen, hogy mit fognak róla az emberek gondolni. „Még nem vagyok a folyamat végén, de legalább írok”, jelentette ki.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp