Három főrabbi kilépett a Róna Tamás által nemrég alapított Zsimából

A napokban az alapításban részt vett főrabbik közül hárman úgy döntöttek, hogy a ZSIMA keretein belül a továbbiakban nem kívánnak semmilyen tevékenységet folytatni.

Pár hónappal ezelőtt a Mazsihisz Rabbitestületének több rabbija csatlakozott a ZSIMA (Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület) nevű vallási egyesülethez, amelyet a Mazsihisztől elbocsátott Róna Tamás főrabbi hozott létre 2020. októberében.

Információink szerint Schönberger András, a Pécsi Hitközség, Szerdócz Ervin, az Újpesti Zsidó Hitközség rabbija, valamint Petrovics Péter főrabbi az a három főrabbi, aki most kilépett a Mazsihiszt megosztó új vallási szervezetből.

A rabbik döntéséval kapcsolatban a Mazsihisz közleményt adott ki, melyben azt írják: „sem a Mazsihisznek, sem a neológiának nincs szüksége olyan szervezetre, amelyik megosztja a magyarországi neológiát. A neológ vallási mozgalmat a Mazsihisz és a benne tömörülő neológ hitközségek reprezentálják.”

Hozzáteszik, a vallási vezetők döntését olyan pozitív folyamatnak értékelik, amely megalapozhatja a Szövetségen belül kialakult belső feszültségek felszámolását, a világi és a vallási vezetők jövőt építő együttműködését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp