A zsidó fiatalok példaképe szeretne lenni Németország legfiatalabb női rabbija

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A vállaltan queer nemi identitású Helene Shani Braun hamarosan Németország legfiatalabb női rabbija lesz. A DW riportjából az is kiderül, hogy Berlin központi zsinagógáját ma egy női rabbi vezeti.

Németországi női rabbikat bemutató riportot készített a német közszolgálati Deutsche Welle. Az egyikük, Helene Shani Braun nyíltan vállalja, hogy queer, tehát egy olyan nemi identitással rendelkező személy, aki nem illeszkedik a hagyományos genderrendszerbe.

Braun azért döntött úgy, hogy rabbi lesz, mert egyrészt nem szeretett volna választani a zsidósága és a nemi identitása között, másrészt pedig nem volt kihez fordulnia tanácsért a queersége miatt. Így hamarosan ő lesz az a rabbi, akihez ilyen ügyekben fordulhatnak a hasonló nemi identitással élő zsidók.

Braun célja, hogy láthatóbbá tegye a modern zsidó életet, úgy tartja a zsidósággal kapcsolatban rettenetes az iskolai oktatás Németországban. Vagy nem tanítanak róluk semmit, vagy csak a nácizmussal kapcsolatban említik őket. Arról azonban nem esik szó, hogyan élik meg a zsidók a saját hitüket.

A valamivel idősebb Gesa Ederberg rabbi szerint jó volna ha a holokauszt megmaradna fájdalmas viszonyítási pontként a zsidók életében, de azon túl a normalitásnak is meg kell jelennie.

„Ide tartozunk. A fenébe is, ebbe az országba tartozunk”

– mondja Ederberg, akit kezdetben nehezen fogadtak el rabbiként, voltak olyanok, akik kimentek, amikor ő belépett az imaterembe. Ederberg a ’90-es években vette fel a zsidó vallást, és jelenleg ő vezeti a berlini Új Zsinagóga konzervatív irányzathoz tartozó közösségét.

A riport szerint szintén ebben a zsinagógában szolgált az első női rabbinak tartott Regina Jonas, akit 1935-ben avattak rabbivá. Más források szerint Jonas ugyan jelentkezett az Új Zsinagógába, azonban nem fogadták el rabbinak, és máshol alapított közösséget. Regina Jonas a holokauszt áldozata lett, Auschwitzban gyilkolták meg 1944 végén. (Telex)

Frissítés: Cikkünk előző változatában tévesen állítottuk, hogy Helene Shani Braun a világ első queer rabbija lesz. A világon azonban már a ’70-es évek óta avatnak nyíltan LMBTQ+ rabbikat. Jelenleg Európában is számos közösséget vezet meleg/leszbikus/transznemű/queer rabbi, főleg reform és konzervatív közösségeket, például Berlinben, Londonban, Córdobában vagy Bécsben, de még hosszú a lista. Az Egyesült Államokban pedig alig van olyan nagyobb közösség, ahol ne lenne meleg rabbi. Az információt köszönjük Büchler Tamásnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp