A zsidó fiatalok példaképe szeretne lenni Németország legfiatalabb női rabbija

A vállaltan queer nemi identitású Helene Shani Braun hamarosan Németország legfiatalabb női rabbija lesz. A DW riportjából az is kiderül, hogy Berlin központi zsinagógáját ma egy női rabbi vezeti.

Németországi női rabbikat bemutató riportot készített a német közszolgálati Deutsche Welle. Az egyikük, Helene Shani Braun nyíltan vállalja, hogy queer, tehát egy olyan nemi identitással rendelkező személy, aki nem illeszkedik a hagyományos genderrendszerbe.

Braun azért döntött úgy, hogy rabbi lesz, mert egyrészt nem szeretett volna választani a zsidósága és a nemi identitása között, másrészt pedig nem volt kihez fordulnia tanácsért a queersége miatt. Így hamarosan ő lesz az a rabbi, akihez ilyen ügyekben fordulhatnak a hasonló nemi identitással élő zsidók.

Braun célja, hogy láthatóbbá tegye a modern zsidó életet, úgy tartja a zsidósággal kapcsolatban rettenetes az iskolai oktatás Németországban. Vagy nem tanítanak róluk semmit, vagy csak a nácizmussal kapcsolatban említik őket. Arról azonban nem esik szó, hogyan élik meg a zsidók a saját hitüket.

A valamivel idősebb Gesa Ederberg rabbi szerint jó volna ha a holokauszt megmaradna fájdalmas viszonyítási pontként a zsidók életében, de azon túl a normalitásnak is meg kell jelennie.

„Ide tartozunk. A fenébe is, ebbe az országba tartozunk”

– mondja Ederberg, akit kezdetben nehezen fogadtak el rabbiként, voltak olyanok, akik kimentek, amikor ő belépett az imaterembe. Ederberg a ’90-es években vette fel a zsidó vallást, és jelenleg ő vezeti a berlini Új Zsinagóga konzervatív irányzathoz tartozó közösségét.

A riport szerint szintén ebben a zsinagógában szolgált az első női rabbinak tartott Regina Jonas, akit 1935-ben avattak rabbivá. Más források szerint Jonas ugyan jelentkezett az Új Zsinagógába, azonban nem fogadták el rabbinak, és máshol alapított közösséget. Regina Jonas a holokauszt áldozata lett, Auschwitzban gyilkolták meg 1944 végén. (Telex)

Frissítés: Cikkünk előző változatában tévesen állítottuk, hogy Helene Shani Braun a világ első queer rabbija lesz. A világon azonban már a ’70-es évek óta avatnak nyíltan LMBTQ+ rabbikat. Jelenleg Európában is számos közösséget vezet meleg/leszbikus/transznemű/queer rabbi, főleg reform és konzervatív közösségeket, például Berlinben, Londonban, Córdobában vagy Bécsben, de még hosszú a lista. Az Egyesült Államokban pedig alig van olyan nagyobb közösség, ahol ne lenne meleg rabbi. Az információt köszönjük Büchler Tamásnak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp