Antiszemita író művéből készül film a Nemzeti Filmalap támogatásával

Nyirő József Uz Bence című regényének a székely favágó és zsidó kereskedő különös találkozásáról, összebarátkozásáról szóló részéből készül a kisjátékfilm.

Farkas György, a Szemfedő című film rendezője az MTI-nek elmondta: a székely favágó és zsidó kereskedő különös találkozásáról, összebarátkozásáról szóló regényrészlet megfilmesítésekor „emberekkel kívánják eltakarni a tájat”.

Nyirõ József ravatala a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Farkas György az MTI-nek elmondta: annak a tudatában kezdte olvasni Nyirő József műveit, hogy az írót sokan elutasítják. Arra a következtetésre jutott, hogy az elutasítás félreértésen alapszik. Az is ösztönözte, hogy mintegy nyolcvan éve készült legutóbb film Nyirő-elbeszélés alapján: a Szőts István által rendezett Emberek a havason.

Farkas György azt tartotta kihívásnak, hogy Nyirő József írásairól letakarítsák a paraszti romantikát, amelyet korábban stigmaként ráaggattak. Hozzátette: nem a nagy romantikus székelyföldi tájakat, hanem az embereket mutatják meg, akik mellett persze a lenyűgöző környezet is felsejlik majd. Azt is megemlítette: a filmben nagy drámák zajlanak, de lesz talán olyan jelenet is, amely mosolyt csal majd a nézők arcára.

A kisjátékfilm készítését a Nemzeti Filmintézet és a Miniszterelnökség Bethlen Gábor Alapja támogatta.

Az új Nemzeti alaptantervbe is bekerült Nyírő József parlamenti képviselőként 1942. november 20-án „a levitézlett liberális zsidó hagyaték” száműzését követelte a magyar irodalmi és közéletből, majd Szálasi híve lett. Bár senki nem kényszerítette rá, 1944 végén a Szálasi-kormánnyal együtt ő is Sopronba menekült, a nyilas csonka parlament tagja maradt, az utolsó pillanatig szerkesztette a Szálasi-kormány újságját, majd a hungaristákkal együtt Németországig vonult vissza.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp