Vezető ultraortodox rabbik: a járvány miatt idén tilos a purimi lerészegedés

A rabbik amiatt aggódnak, hogy a túl sok alkoholt fogyasztott fiatalok nem igazán fogják figyelembe venni a járványügyi szabályokat, ami a fertőzésveszély szempontjából nem lenne szerencsés.

Purim ünnepén a hagyomány szerint micva (jó cselekedet) addig inni, amíg azt sem tudjuk hol vagyunk, vagy legalábbis addig, amíg össze nem keverjük az átkozott Hámánt és az áldott Mordechájt. Bár más értelmezés szerint elég lenne csak egy kicsit több alkoholt fogyasztani a megszokottnál. De hát kinek mi a megszokott.

Purim a jeruzsálemi Mea Saarim negyedben 2020-ban

Most azonban a koronavírus-járvány miatt több izraeli ultraortodox rabbi közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy a túlzott alkoholbevitel negatív hatással lehet a járványügyi fegyelemre. A befolyásos rabbik leginkább a bulizó fiatalok miatt aggódnak, és közleményükben arra szólítanak fel, hogy idén ne részegedjenek le az ünneplők. Sőt, lehetőleg alkohol fogyasztása nélkül éljek meg a purim nyújtotta örömöket.

„Az alkoholmámoros állapot nagyon veszélyes és szégyenletes a súlyos koronavírus-járvány idején. Az alkoholt fogyasztó személy bódult állapotba kerül és elveszíti ítélőképességét, ami oda vezethet, hogy nem fog felelősen viselkedni és nem fog az egészségére és az ajánlott orvosi tanácsokra ügyelni. Mindez magasabb fertőzési arányokhoz vezethet, ami jobban károsíthatja és veszélyeztetheti a közösséget”

– írják a rabbik közleményükben. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp