Iránból is érdeklődnek a látást visszaadó izraeli fejlesztés után

Sikeresen visszanyerte egy férfi a látását az izraeli CorNeat nevű cég mesterséges szaruhártyájának köszönhetően. A fejlesztés iránt olyan országokból is érdeklődnek, amelyek nincsenek jó viszonyban a zsidó állammal.

Az izraeli CorNeat nevű startup cég egy olyan mesterséges szaruhártyát fejlesztett ki, amely a korábbiakhoz képest jóval egyszerűbben beültethető a betegek szemébe. A KPro elnevezésű implantátum segítségével az orvosoknak idén januárban egy 78 éves súlyosan látássérült férfinek sikerült visszaadniuk a látását.

A látását a CorNeat mesterséges szaruhártyájának segítségével 10 év után visszanyerő izraeli férfi

A KPro abban számít forradalmi fejlesztésnek, hogy implantátumot közvetlenül a szem falához lehet erősíteni, lecserélve ezzel a páciens saját szaruhártyáját. Az izraeli mesterséges szaruhártya ráadásul egyszerűen, csupán néhány öltéssel rögzíthető a szemhez.

Nem mellesleg olyan anyagból készült, ami a sejtek szaporodására ösztönzi a szervezetet, így a vágások és öltések helye is gyorsabban regenerálódik, valamint gyorsabban épül be a szembe az implantátum. A 10 évig szinte teljes vakságban élő haifai férfi már közvetlenül a műtétet követően fel tudta ismerni családtagjait, illetve számokat is el tudott olvasni egy felmutatott táblán.

Miután a sikeres műtétről hírt adott az izraeli külügy az arab nyelvű Facebook-oldalán, eddig sosem látott kommentáradat érkezett a fejlesztéssel kapcsolatban. Sokan arról érdeklődtek a külügyminisztériumnál, hogy miként válhatna számukra is elérhetővé a mesterséges szaruhártya.

A fejlesztésért felelős izraeli szemorvos, Gilad Litvin az izraeli közszolgálati Kan11 egyik műsorában arról beszélt, hogy meglepte az arab országokból érkező nagy érdeklődés. A tévécsatornának azt is elárulta, hogy már a külügy posztja előtt is olyan országokból kapott megkereséseket, mint Szaúd-Arábia vagy Irán, amelyeknek nincs diplomáciai kapcsolatuk Izraellel, vagy kimondottan ellenségesek a zsidó állammal szemben.

Az arab országok már egy ideje rájöttek arra, hogy a közeli Izrael technológiai fölénye számukra is hasznos tud lenni. Litvin szerint az orvosoknak ráadásul könnyebb dolguk van a kapcsolatok kialakításában, mint mondjuk a politikusoknak. Egy arab államnak könnyebb ugyanis elfogadnia az együttműködést egy izraeli orvossal, mint az izraeli külügy vagy a védelmi minisztérium egyik emberével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp