Ajándék purimra: a világ egyik legrégebbi Eszter könyve

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár éppen purim ünnepét megelőzően kapta meg azt a ritka középkori tekercset, amely Eszter könyvének egyik legrégebb óta fennmaradt változatát tartalmazza.

Az Izrael Nemzeti Könyvtár adományként kapta meg a világ egyik legrégebbi és egyik legkülönlegesebb Eszter könyvét. A spanyolországi zsidósághoz kapcsolódó bőrtekercsre írt kézirat valamikor 1460 és 1470 között készült, nem sokkal azelőtt, hogy 1492-ben elüldözték a zsidókat az országból.

A 15. századi Eszter könyve (Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár)

A könyvtár saját blogján megjelenő írás szerint a kiutasított zsidók vagyontárgyaik nagy részét nem vihették magukkal, ezért csak nagyon kevés kézirat maradt meg a kiűzetés előtti időszakból. A könyvtárba érkező Eszter könyve ezen középkori ritkaságok egyike.

Az ismert purimi történetet barna tintával hordták fel a bőrfelületre a középkori szefárd zsidóságra jellemző betűtípussal. A könyv kezdete előtt a tekercsre felírták azokat az áldásokat, amelyeket az olvasás előtt, illetve után kell elmondani, ami jelzi a tekercset közösségi felolvasásra szánták az ünnep idején.

A tekercs ritka és fontos bizonyítéka az Ibériai-félszigeten élő zsidók gazdag anyagfelhasználási kultúrájának. Arról azonban nincs semmilyen információ, hogy kié volt és a kiűzetést követően hová kerülhetett a tekercs.

Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár

A kéziratot Michael Jesselson és családja adományozta az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak. A blog megjegyzi, hogy ezzel a fontos hozzájárulással a család segíti a könyvtárat abban, hogy megőrizze és hozzáférhetővé tegye Izraelben és az egész világon a szefárd zsidóság középkori kulturális örökségét.

Az Eszter könyvét tartalmazó középkori tekercs digitalizált formában online megtekinthető a könyvtár oldalán.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp