Magyarország is kap Izraeltől ajándékba vakcinát cserébe a diplomáciai támogatásért

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az 5000 adag Moderna-oltóanyag átadásáról szóló döntést az izraeli miniszterelnöki hivatal hozta nyilvánosságra. Izraelben viszont többen bírálták Netanjahu döntését.

Korábban már már beszámoltunk arról, hogy Izrael Csehországnak ajándékoz több ezer adagnyi oltóanyagot, amiért a csehek diplomáciai téren komoly segítséget nyújtanak a zsidó államnak. Az MTI ma arról számolt be, hogy hasonló okokra hivatkozva Izrael diplomáciai gesztusként átad százezer dózis Moderna-oltóanyagot 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak.

Izrael több ezer vakcinát adományozott Csehországnak – Kibic Magazin

Babis miniszterelnök január elején levélben fordult izraeli kollégájához, és megkérte, hogy az Izraelben esetleg feleslegessé vált oltóanyagot adják el a cseheknek. A hírt Tomás Petrícek cseh külügyminiszter közölte Prágában újságírókkal. Radek Vondrácek, a cseh parlamenti alsóház elnöke Petrícek közlését úgy pontosította, hogy 5000 adag Moderna-vakcináról van szó, amelyeket az izraeli kormány Andrej Babis cseh miniszterelnök kérésére küldött a cseheknek.

Az országok egyenként ötezer adagot kapnak a vakcinából. A listán Magyarország is szerepel. Mellette afrikai országok, valamint többek közt Olaszország, a már említett Csehország, Honduras és Guatemala. A miniszterelnöki hivatal hozta nyilvánosságra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezen döntését, amelyről előzőleg nem értesítették a minisztereket.

„Netanjahu elszámolási kötelezettség nélkül kereskedik az izraeli állampolgárok oltásaival, melyekért adójukkal fizettek. Úgy viselkedik, mintha egy királyságot vezetne, nem pedig demokratikus államot” – írta a hírre reagálva a Tweeteren Beni Ganz védelmi miniszter, a Kék-Fehér párt elnöke, Netanjahu koalíciós partnere.

„Egy ilyen lépés megbeszélést és jóváhagyást igényel. Csak biztonsági, diplomáciai, vagy sürgős orvosi szükséglet igazolhatja, és Netanjahunak ezt be kell mutatnia a nyilvánosság előtt vagy legalábbis jóvá kell hagyni a megfelelő fórumokon” – tette hozzá.

A baloldali Merec párt egyik izraeli-arab képviselőjelöltje, Isszauvi Fredzs pedig úgy fogalmazott, hogy az oltóanyagok más országoknak való ajándékozása „politikai ostobaság és erkölcsi bűn”. A politikus szerint ezeket a vakcinákat át lehetett volna adni a palesztin szomszédoknak, akik beoltása Izrael érdeke is lenne, ehelyett „Netanjahu a saját céljaira használja ezeket, többek között olyan szélsőjobboldali rendszereket fizet ki vele, mint amilyen Orbán Viktoré Magyarországon”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp