Magyarország is kap Izraeltől ajándékba vakcinát cserébe a diplomáciai támogatásért

Az 5000 adag Moderna-oltóanyag átadásáról szóló döntést az izraeli miniszterelnöki hivatal hozta nyilvánosságra. Izraelben viszont többen bírálták Netanjahu döntését.

Korábban már már beszámoltunk arról, hogy Izrael Csehországnak ajándékoz több ezer adagnyi oltóanyagot, amiért a csehek diplomáciai téren komoly segítséget nyújtanak a zsidó államnak. Az MTI ma arról számolt be, hogy hasonló okokra hivatkozva Izrael diplomáciai gesztusként átad százezer dózis Moderna-oltóanyagot 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak.

Izrael több ezer vakcinát adományozott Csehországnak – Kibic Magazin

Babis miniszterelnök január elején levélben fordult izraeli kollégájához, és megkérte, hogy az Izraelben esetleg feleslegessé vált oltóanyagot adják el a cseheknek. A hírt Tomás Petrícek cseh külügyminiszter közölte Prágában újságírókkal. Radek Vondrácek, a cseh parlamenti alsóház elnöke Petrícek közlését úgy pontosította, hogy 5000 adag Moderna-vakcináról van szó, amelyeket az izraeli kormány Andrej Babis cseh miniszterelnök kérésére küldött a cseheknek.

Az országok egyenként ötezer adagot kapnak a vakcinából. A listán Magyarország is szerepel. Mellette afrikai országok, valamint többek közt Olaszország, a már említett Csehország, Honduras és Guatemala. A miniszterelnöki hivatal hozta nyilvánosságra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezen döntését, amelyről előzőleg nem értesítették a minisztereket.

„Netanjahu elszámolási kötelezettség nélkül kereskedik az izraeli állampolgárok oltásaival, melyekért adójukkal fizettek. Úgy viselkedik, mintha egy királyságot vezetne, nem pedig demokratikus államot” – írta a hírre reagálva a Tweeteren Beni Ganz védelmi miniszter, a Kék-Fehér párt elnöke, Netanjahu koalíciós partnere.

„Egy ilyen lépés megbeszélést és jóváhagyást igényel. Csak biztonsági, diplomáciai, vagy sürgős orvosi szükséglet igazolhatja, és Netanjahunak ezt be kell mutatnia a nyilvánosság előtt vagy legalábbis jóvá kell hagyni a megfelelő fórumokon” – tette hozzá.

A baloldali Merec párt egyik izraeli-arab képviselőjelöltje, Isszauvi Fredzs pedig úgy fogalmazott, hogy az oltóanyagok más országoknak való ajándékozása „politikai ostobaság és erkölcsi bűn”. A politikus szerint ezeket a vakcinákat át lehetett volna adni a palesztin szomszédoknak, akik beoltása Izrael érdeke is lenne, ehelyett „Netanjahu a saját céljaira használja ezeket, többek között olyan szélsőjobboldali rendszereket fizet ki vele, mint amilyen Orbán Viktoré Magyarországon”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp