Izrael a palesztin vendégmunkásokat is beoltja

A naponta bejáró több mint 100 ezer ciszjordániai palesztin vendégmunkáson kívül a kelet-jeruzsálemi biztonsági fal túloldalán élők is megkaphatják Izraeltől a koronavírus elleni vakcinát.

Az oltási kampány kezdetétől azonos módon és mértékben látják el vakcinával az Izrael lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbséget, az 1948-ban létrejött állam arab közösségeinek tagjait. Kedden megkezdték az 1967-ben elfoglalt területeken élő, izraeli állampolgársággal nem rendelkező, de Izraelbe bejáró palesztinok oltását is.

Izrael érdeke, hogy segítse a palesztinok minél hamarabbi beoltását – Kibic Magazin

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy Izraelben nem lesz meg a járvány visszaszorításához szükséges nyájimmunitás addig, amíg a palesztin területeken nem lesz megfelelő az átoltottság. A palesztinok eközben az orosz vakcina miatt aggódnak. Izrael világelsőként hasít a lakosság beoltásával a koronavírus ellen.

A mentőszolgálat és a hadsereg közösen új oltási központot állított fel a kalandiai átkelőnél azon kelet-jeruzsálemi palesztinok számára, akik a város keleti felén végighúzódó elválasztó kerítés keleti, palesztin oldalán élnek, de rendelkeznek izraeli tartózkodási engedéllyel.

Több tízezer kelet-jeruzsálemi palesztin került a 2000-es évek elején felhúzott biztonsági kerítés- és falrendszer keleti oldalára, akik rendelkeznek izraeli társadalombiztosítással és munkavállalási engedéllyel, mert Kelet-Jeruzsálem lakói voltak, amikor Izrael elfoglalta Jordániától 1967-ben.

Szintén megkezdték az Izraelben dolgozó, naponta bejáró mintegy 122 000, általában az építőiparban vagy a mezőgazdaságban dolgozó ciszjordániai palesztin vendégmunkás beoltását.

Izraelben a járvány jelenleg elsősorban az arab közösségeket sújtja, ahol késve, ezekben a hetekben jelent meg a gyorsabban terjedő és súlyosabb szövődményeket okozó brit vírusváltozat. Az arab települések lemaradtak az oltás ütemében a zsidók lakta városoktól, falvaktól, mert kevesebb bizalommal fogadták a vakcinákat, és ezért az idősebbek nagyobb százaléka még beoltatlan és ezáltal veszélyeztetettebb.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp