A Siratófalat is beoltották a tavaszi ünnepek előtt

A zsidóság legszentebb helyét nem a koronavírus miatt, hanem állagmegőrzés céljából látogatták meg a fecskendőkkel felszerelt szakemberek.

A Jeruzsálem óvárosában található Siratófal évente kétszer esik át komolyabb ellenőrzésen, egyszer az őszi ünnepek, egyszer pedig peszah előtt. Az ellenőrzésre és az ezzel együtt járó állagmegőrzési munkálatokra azért van szükség, mert a 2000 éves kövek sokszor megrepednek és mállani kezdenek a falban kinövő növényzet és a korrózió miatt.

2018 nyarán egy közel 100 kilós kő zuhant ki a Siratófal egyik oldalsó szakaszán egy éppen ott imádkozó nő közelében, és csak csodával határos módon nem okozott balesetet.

A Siratófalat felügyelő alapítvány az izraeli régészeti hatóság munkatársaival együtt a napokban végezte el a féléves állagmegóvási munkálatokat a zsidóság legszentebb helyén. A szakemberek fecskendők segítségével juttattak be a repedésekbe olyan folyékony anyagot, amely megkötve a kövekhez hasonló kinézetével nem zavarja a látványt, viszont meggátolja, hogy a fal kövei tovább rongálódjanak. Az állagmegóvási munkálatokat a Siratófal rabbijának szigorú vallási iránymutatásai szerint végzik.

A szakemberek arra is figyelnek a munkák során, hogy a Siratófalon élő kisebb ökológiai rendszer ne sérüljön, ami némileg ellentmond annak, hogy a falban élő növények és madarak a leginkább felelősek a kövek állapotának romlásáért. Azonban a régészeti hatóságnál azon a véleményen vannak, hogy az élővilág is hozzátartozik a Siratófal megszokott látványához. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp