Zsidó-keresztény-muszlim közös imahelyet építenek Berlinben

A House of One, azaz Egy Ház elnevezésű építményben egyszerre kapna helyet egy zsinagóga, egy templom és egy mecset.

Az Egy Ház Berlin keleti részén épülne fel, a neobrutalista épületen a tervek szerint nem lennének láthatók a vallások jellemző szimbólumai. Így nem lenne része egy templomtorony kereszttel, Dávid-csillag vagy egy félholdas minaret. Egy közös épületrészből állna, ahonnan a három vallásnak megfelelően kialakított imahelyekre lehetne eljutni. Tehát lenne benne egy külön zsinagóga, egy külön templom és külön egy mecset része.

A House of One (Egy Ház) terve

A projektre 47 millió eurót (17 milliárd forintot) szánnak, amiből 30 milliót Berlin városa biztosít. További 9 millió euró adományokból jött össze, ehhez szeretnének még 8 milliót gyűjteni. Az épület alapkövét május 27-én tervezik lerakni. Az Egy Ház a Petriplatzon épülne fel, ahol a kommunista hatóságok 1964-ben elbontották a háborúban megsérült Szent Péter templom romjait.

Az egyik ötletgazda, Roland Stolte keresztény teológus szerint olyan imaházat és tanközpontot szeretnének létrehozni, ahol ez a három vallás egymás mellett létezhet, megtartva saját identitását. Andreas Nachama rabbi szerint az épület nem csak egy szimbólum lesz, hanem egy új kor kezdete, amiben a három vallás képviselői megmutathatják, hogy nem gyűlölik egymást. (Telex via Guardian)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp