Zsidó-keresztény-muszlim közös imahelyet építenek Berlinben

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A House of One, azaz Egy Ház elnevezésű építményben egyszerre kapna helyet egy zsinagóga, egy templom és egy mecset.

Az Egy Ház Berlin keleti részén épülne fel, a neobrutalista épületen a tervek szerint nem lennének láthatók a vallások jellemző szimbólumai. Így nem lenne része egy templomtorony kereszttel, Dávid-csillag vagy egy félholdas minaret. Egy közös épületrészből állna, ahonnan a három vallásnak megfelelően kialakított imahelyekre lehetne eljutni. Tehát lenne benne egy külön zsinagóga, egy külön templom és külön egy mecset része.

A House of One (Egy Ház) terve

A projektre 47 millió eurót (17 milliárd forintot) szánnak, amiből 30 milliót Berlin városa biztosít. További 9 millió euró adományokból jött össze, ehhez szeretnének még 8 milliót gyűjteni. Az épület alapkövét május 27-én tervezik lerakni. Az Egy Ház a Petriplatzon épülne fel, ahol a kommunista hatóságok 1964-ben elbontották a háborúban megsérült Szent Péter templom romjait.

Az egyik ötletgazda, Roland Stolte keresztény teológus szerint olyan imaházat és tanközpontot szeretnének létrehozni, ahol ez a három vallás egymás mellett létezhet, megtartva saját identitását. Andreas Nachama rabbi szerint az épület nem csak egy szimbólum lesz, hanem egy új kor kezdete, amiben a három vallás képviselői megmutathatják, hogy nem gyűlölik egymást. (Telex via Guardian)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp