Kitoloncolnak egy 95 éves korábbi náci lágerőrt az Egyesült Államokból

A férfi a Hamburg melletti Neuengamme koncentrációs táborban szolgált, 1959 óta élt az Egyesült Államokban.

Egy amerikai bevándorlásügyi bíróság ítélete szerint Németországba toloncolják a 95 éves Friedrich Karl Bergert, mivel a II. világháború idején lágerőrként szolgált a Neuengamme koncentrációs táborban. A bíróság 2020 elején megállapította, hogy a táborban zsidókat és másokat kegyetlen körülmények között tartottak fogva. A több mint 100 ezer rabból közel 43 ezret gyilkoltak meg a Neuengamme koncentrációs táborban, illetve annak altáboraiban.

Rabok dolgoznak a Neuengamme koncentrációs táborban (Fotó: Wikipedia)

Berger 1959-ben érkezett az Egyesült Államokba Kanadán keresztül, hosszú éveken át élt Tennessee államban, katonai szolgáltaiért pedig Németországból kapott nyugdíjat. Egészen a múlt évig, amikor is egy bíró az úgynevezett Holtzman-módosítás alapján elrendelte a férfi kiutasítását az USA területéről. Az 1978-as törvény ugyanis megtiltja, hogy bárki olyan, aki részt vett a nácik által elkövetett üldözésekben belépjen az Egyesült Államokba, vagy ott élhessen.

Monty Wilkinson megbízott főügyész szerint az eset azt mutatja meg, hogy az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma akár több évtized múltán is igazságot szolgáltat a nácizmus üldözöttei számára.

Berger 19 évesen, a tábor felszabadítása előtt nem sokkal szolgált a koncentrációs táborban, ahol a rabok őrzése volt a feladata. A férfi pont abban az időszakban tér vissza Németországba, amikor több idős háborús bűnös ellen indított eljárást a német ügyészség.

Tavaly a 93 éves Bruno D.-t ítélték el 5230 rendbeli gyilkosságban való közreműködés vádjával, idén pedig egy 100 éves férfit gyanúsítottak meg azzal, hogy 1942 és 1945 között 3518 ember meggyilkolásában működött közre a sachsenhauseni lágerben. Nemrég pedig a mai Lengyelország területén működtetett Sztutowo (Stutthof) tábor egykori titkárnője, a 95 éves Irmgard F. ellen indult eljárás, akit több mint 10 ezer rendbeli gyilkosság társtettességével, illetve további esetekben gyilkossági kísérlet társtettességével vádolnak. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp