A fertőzés továbbadását is hatékonyan akadályozza a Pfizer vakcinája

Erre jutott az izraeli egészségügyi minisztérium az országban zajló előrehaladott oltási program eredményei alapján.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy egy izraeli kutatás szerint a Pfizer-BioNTech vakcinája akár már egy dózis beadása után is 85 százalékos hatékonyságot mutat. Most az izraeli egészségügyi minisztérium közölte, hogy az oltóanyag nem csak a megfertőződés, de a fertőzés továbbadása ellen is hatásos védelmet nyújt.

Izraeli tanulmány: a Pfizer vakcinája már az első dózis után is 85 százalékban hatásos – Kibic Magazin

Az izraeli kórház által készített tanulmány felpörgetheti a vitát az oltás ajánlott kétdózisú ütemezéséről. A Ramat Ganban található Sheba Orvosi Központ több mint 7000 dolgozója kapta meg januárban a Pfizer-BioNTech oltásának első adagját. A kórház által készített tanulmány szerint az ezt követő 15-28 napban 85 százalékkal csökkent a tünetekkel járó koronavírusos esetek száma a beoltottak körében.

A Telex cikke szerint az eredményeket a február 6-ig terjedő háromhetes időszak alapján közölték, ekkor Izraelben csak a Pfizer-BioNTech oltása volt elérhető, így nem volt másik vakcina, ami torzíthatta volna a vizsgálat eredményét. Az akkori állás szerint egyébként február 6-ra a felnőtt lakosság több mint negyede, 27 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját.

A cikk megjegyzi, hogy az oltás nem jelent 100 százalékos védelmet, a vizsgált időszakban ugyanis súlyos állapotban kórházba kerülők 4,4 százaléka kapta meg korábban az oltás mindkét adagját, ahogy a koronavírus szövődményei miatt életüket vesztők 5,7 százaléka is be volt már oltva két adaggal, ugyanakkor a két adagot jelentő oltás 93 százalékos hatásossággal akadályozta meg a kórházba kerülést vagy a betegség halálos kimenetelét.

Az izraeli eredmények alapján az is kiderült, hogy a Pfizer-BioNTech oltóanyaga a brit variáns ellen is hatékonynak bizonyult. A később megjelenő dél-afrikai mutációval kapcsolatban azonban még nem közöltek adatokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp