Izraeli tanulmány: a Pfizer vakcinája már az első dózis után is 85 százalékban hatásos

Az izraeli kórház által készített tanulmány felpörgetheti a vitát az oltás ajánlott kétdózisú ütemezéséről.

A Ramat Ganban található Sheba Orvosi Központ több mint 7000 dolgozója kapta meg januárban a Pfizer-BioNTech oltásának első adagját. A kórház által készített tanulmány szerint az ezt követő 15-28 napban 85 százalékkal csökkent a tünetekkel járó koronavírusos esetek száma a beoltottak körében. A tanulmányt a Lancet orvosi szaklapban tették közzé.

Oltáshoz készítik elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Korábban 33 és 60 százalék közötti különbségeket mértek Izraelben az oltott és a nem beoltott emberek megfertőződésében az első adag vakcina beadását követően.

A teljes fertőzésszám – amibe a tünetmentes esetek is beletartoznak – pedig 75 százalékos csökkenést mutatott az első dózis beadása után. Gili Regev-Yochay, a kórház epidemiológusa ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a vizsgált csoport tagjai zömében fiatal és egészséges emberek voltak. Megjegyezte viszont, hogy a tanulmány elkészítésére a COVID-19 fertőzések megugrása idején került sor Izraelben, amikor az új esetek valóssággal elárasztották a kórházakat.

A Pfizer nem kommentálta a tanulmány eredményét, egy közleményben annyit fűzött hozzá, hogy saját elemzést készít a vakcina hatácsosságát illetően a világ különböző pontjairól, többek között Izraelből szerzett adatok alapján. A cég azt reméli, hogy az izraeli adatok felhasználásának segítségével megvizsgálhatja, hogyan működik az oltóanyag a kialakulóban lévő különféle variánsokkal szemben. (Reuters)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp