Majdnem kalapács alá került egy lopott, nagyértékű zsidó jegyzőkönyv New Yorkban

A jegyzőkönyv, amely egyrészt értékes dokumentum, ugyanakkor gyönyörű grafikai kivitelezése nyomán műtárgyként is megállja a helyét, valószínűleg a holokauszt idején tűnt el.

Az utolsó pillanatban vették észre az illetékesek, hogy a New York-i Kestenbaum&Company aukciósház által egy közelgő árverésen licitre bocsátott, régi zsidó kéziratok között a kolozsvári zsidó hitközség egy értékes, 19. századi jegyzőkönyve is szerepel.

Az ügy szépséghibája csupán annyi, hogy a dokumentum még a múlt század 40-es éveiben tűnt el, vagyis határozottan nem a hitközség engedélyével került a tengerentúlra.

Az árverés időpontját február 18-ára, vagyis mára tűzték ki, a jegyzőkönyv pedig 4000 dolláros kikiáltási árral szerepel a tételek között. A becslések szerint ennek nyomán olyan 5-7000 dollárért kelhetne el.

A jegyzőkönyv egyrészt értékes dokumentum, hiszen 1836-os megalapításától a hitközség mintegy 50 évének történéseit rögzíti, ugyanakkor gyönyörű grafikai kivitelezése nyomán műtárgyként is megállja a helyét.

A kolozsvári zsidó hitközség ugyanakkor szerencsére tudomást szerzett az árverésről, óvást nyújtott be a licit ellen.

A hitközség levelet küldött az aukciós cégnek, amelyben emlékeztet: a kincses város 16 ezres zsidó közösségét 1944 májusában és júniusában Auschwitzba deportálták, többségük soha nem tért haza, a zsidó közösség intézményeinek székhelyeit pedig feldúlták és kirabolták. A kevés hazatérő túlélő csupán néhány hivatalos dokumentumot talált meg, és ez is azon dokumentumok közé tartozik, amelyeknek a holokauszt idején veszett nyomuk.

A teljes cikk itt olvasható:

Egy New York-i árverésen bukkantak rá a kolozsvári zsidó hitközség ellopott, 19. századi jegyzőkönyvére

Kérdéses, hogyan került Amerikába. Az utolsó pillanatban vették észre az illetékesek, hogy a New York-i Kestenbaum&Company aukciósház által egy közelgő árverésen licitre bocsátott, régi zsidó kéziratok között a kolozsvári zsidó hitközség egy értékes, 19. századi jegyzőkönyve is szerepel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp