Komoly veszély fenyegeti a híres eilati korall-zátonyokat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közös olajprojektje keretében a korall-zátonyoktól 200 méterre tennék ki az olajat Izrael partjainál, amelyet többek között Európába is szállítanak majd. A környezetvédők petíciót nyújtottak be Netanjahunak.

Természetvédők szerint különleges, vörös-tengeri korallzátonyokat fenyeget az a tervezett olajprojekt, amelyet Izrael az Egyesült Arab Emirátusokkal közösen akarnak megvalósítani – az ng24.hu. Egyes kutatók úgy vélik, a projekt akár ökológiai katasztrófához is vezethet, éppen ezért 230 szakértő petíciót nyújtott be Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy akadályozza meg az üzletet.

Az emirátusok a nyersolajat tartályhajókkal szállítaná Eilat kikötővárosába, ahol egy vezeték található, egy héten két-három tanker érkezésével számolnak. A szakértők és aktivisták attól tartanak, hogy az olajdokk szivárgásai károsíthatják a környezetet, éppen ezért a közelmúltban tüntetést tartottak Eilatban.

Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok amerikai közvetítéssel 2020-ban több megállapodást is kötöttek, az olajüzlet is ezen folyamat keretében született meg. A projekt lényege, hogy az arab nyersolajat a Vörös-tenger partjához szállítják, ahonnan aztán vezetéken jut el Askelónba, majd Európába.

Bár a környezet átalakulása világszerte fenyegeti a korallokat, Eilat közelében a zátonyok viszonylag stabilak maradtak. Félő, hogy az olajipar károsítani fogja ezt az érzékeny élővilágot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp