Kardos Péter főrabbi is kilépett a Mazsihisz Rabbitestületéből

A főrabbi, aki ez idáig a testület alelnöki pozícióját töltötte be, nem kommentálta döntését. Korábban több rabbi hagyta ott a neológ Rabbitestületet.

Kardos Péter, a zuglói zsinagóga rabbija Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének jelentette be, hogy kilép a Rabbitestületből, közölte a mazsihisz.hu. A főrabbi a honlap munkatársának megerősítette, hogy otthagyja a testületet, annak okát azonban nem kívánta kommentálni.

Kardos Péter főrabbi (Fotó: Mazsihisz/Facebook)

Az utóbbi időszakban több rabbi, Darvas István, Verő Tamás, Radnóti Zoltán, Fináli Gábor, Markovics Zsolt és Deutsch Péter döntött a kilépés mellett, illetve Radvánszki Péter felvételi kérelmének visszavonását kérte.

A Róna Tamás főrabbi által vezetett Rabbitestület a Mazsihisz vezetőségének tegnapi közleménye szerint „átláthatatlanul működik, elnöke illegitim, nem lehet tudni, kik a tagjai, kik vesznek részt munkájában, döntései nem szabályszerűek”.

„A Mazsihisz Vezetősége támogatja a Rabbitestület legitimitásának és tekintélyének helyreállítását. Szükséges, hogy a Rabbitestület térjen vissza az alapszabály szerinti működéshez, tartsa tiszteletben a Szövetség legfőbb döntéshozó szervének, a Közgyűlésnek a határozatait, tartsa be a maga által elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzatát” – olvasható a közleményben.

A Rabbitestület és a Mazsihisz vezetősége közötti feszültségről ezekben a cikkekben írtunk részletesebben:

Nemet mondott a reform zsidók csatlakozására a Mazsihisz Rabbitestülete – Kibic Magazin

Rossz irány, ha a Rabbitestületen belüli belső feszültségeket és magának a testületnek a szétesését ilyen provokatív döntésekkel próbálják ellensúlyozni, ugyanis a közgyűlés tavaly már felvette társult tagkánt a reformokat, nyilatkozta a Mazsihisz elnöke, Heisler András. Tavaly februárban arról adtunk hírt itt a Kibic Magazinban, hogy társult tagja lett a két reform zsidó szervezet a Mazsihisznek, amelyet nagy többséggel szavazott meg a közgyűlés.

A Rabbitestület szerint továbbra is eljárhatnak a múlt héten kilépő rabbikkal szemben – Kibic Magazin

Öt rabbi lépett ki múlt héten a Mazsihisz rabbitestületéből, amely most azt közölte Facebook oldalán, hogy jogsértés esetén továbbra is joga van elszámoltatni a rabbikat, illetve bizonyos esetekben a világi vezetést is. Radnóti Zoltán, Markovics Zsolt, Fináli Gábor és Radvánszki Péter, valamint Deutsch Péte r lépett ki a múlt héten a Rabbitestületből.

Újabb rabbik léptek ki a Mazsihisz Rabbitestületéből – Kibic Magazin

Deutsch Péter, Fináli Gábor és Markovits Zsolt ma küldték el felmondólevelüket a Rabbitestületnek. Információink szerint további tagok nyújthatják be a felmondásukat a Róna Tamás vezette testületnek. Az indokok azonban nem minden rabbinál egyeznek.

https://akibic.hu/2020/09/10/kirugta-rona-tamas-forabbit-a-mazsihisz/

A Mazsihisz jogi lépéseket tervez az elmúlt hetek támadásai miatt – Kibic Magazin

Miközben a háttérben feltételezhetően hatalmi harc zajlik a világi és a vallási vezetés között, Róna Tamás, a Rabbitestület vezetője többször mondott éles kritikát a szervezetről a kormánypárti sajtóban. Ezen kívül nyilvánosságra hozott levelezése kapcsán több lap diktátornak nevezte Heislert. Szokatlanul éles viszály alakult ki a Mazsihisz berkein belül az utóbbi időben, amely immár néhány hete részlegesen a nyilvánosság előtt zajlik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp