Virtuális emléktúrát indított Ungváry Krisztián a Kitörés napjáról

Ungváry szerint a katonák messze túlnyomó többsége nem akart részt venni ebben a háborúban, tehát szó sincs hősiességről. Hangsúlyozza, nem a gyásszal van a probléma, hanem azzal, hogy ezt egyesek jogalapként használják egy tömeggyilkos eszme mosdatásához.

Kitoresnapja.hu címen új oldalt indított Ungváry Krisztián történész. A honlapon az 1945. február 11-i kitörésről a tudományosan megalapozott információkkal lehet találkozni, és egy virtuális emléktúra is bejárható. Az ismeretterjesztés, emlékápolás mellett a mítoszrombolás is célja az oldalnak, írja a telex.hu.

A magyar szélsőjobboldal egy része évek óta Becsület Napja néven emlékezik a kitörési kísérletre, a benne résztvevő katonákat pedig Európa hőseinek nevezik, amiért az előrenyomuló szovjet hadsereggel álltak szemben.

Ungváry Krisztián már többször hangsúlyozta, a kitörési kísérlet a budapesti német védősereg utolsó kétségbeesett akciója volt, amelyet valójában Hitler kifejezett parancsa ellenére hajtották végre. Ungváry hangsúlyozza, a katonák messze túlnyomó többsége nem akart részt venni ebben a háborúban, tehát szó sincs hősiességről.

„Nem a gyásszal van probléma. Ám a gyász nem lehet jogalap egy tömeggyilkos eszme mosdatására”

– hangsúlyozza Ungváry, aki szerint a honlap célja nem a megosztás, hanem a felvilágosítás. Minél többeket szeretne elérni, olyanokat is, akik eddig másképpen gondolkodtak a témáról

kitoresnapja.hu készítésekor Ungváry a saját gyűjteményét használta fel. A történész már 1333, a kitörésben résztvevő német katona életrajzát dolgozta fel, ezekből első körben 19 olvasható a honlapon is, olyanok, amelyek szerinte hiteles képet adnak a német katonákról és sorsukról. A honlap egy virtuális túrát is kínál, ez az évente megrendezett Kitörés Emléktúrák útvonalát követi: a helyszínekre kattintva egy-egy német katona történetét lehet elolvasni, és korabeli fotókat is látni.

Kapcsolódó cikkünk

Kormánypárti lap népszerűsíti a szélsőjobbos Kitörés túrát – Kibic Magazin

A Magyar Nemzetben írt cikkében a magyar történelem nagy hőseihez hasonlítja a Kitörés túra szervezője azokat a magyar és német katonákat, akik 1945-ben a szovjet ostromgyűrűből próbáltak kitörni. Dicsőség a hősöknek! a címe annak az írásnak, amelyet Moys Zoltán, a Kitörés emléktúra szervezője jegyez a kormánypárti Magyar Nemzetben.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp