Oltásellenes rabbik keltenek aggodalmat Izraelben

Népszerű rabbik a közösségi médiában terjesztenek álhíreket a járvánnyal és a koronavírus elleni oltással kapcsolatban. Az izraeli egészségügyi minisztérium az oltási kedv csökkenése miatt aggódik.

Az izraeli egészségügyi minisztérium figyelmeztetést adott ki a Yuval Hacohen Asherov rabbi által terjesztett nézetek miatt. A minisztérium szerint a rabbi félelmet kelt az oltásokkal kapcsolatban azon téves állításaival, miszerint a koronavírus elleni vakcina meddőséget és az immunrendszer károsodását okoz, sőt akár halálos is lehet.

Yuval Hacohen Asherov rabbi

A minisztérium közleménye szerint Asherov rabbi, aki nem rendelkezik semmilyen orvosi vagy más egészségügyi szakma űzéséhez szükséges engedéllyel, állításaival félrevezeti és veszélybe sodorja a lakosságot. A több hírességnek is életmód-tanácsokat adó rabbi videókat tesz közzé a közösségi médiában oltásellenes nézeteiről, amelyekkel több tízezer, esetenként 100-200 ezer embert is elér.

A múlt héten az egészségügyi minisztérium figyelmeztetése alapján a Facebook több oltásellenes és járványtagadó csoport oldalát törölte a platformjáról. Köztük egy másik népszerű izraeli rabbihoz, Amnon Yitzhakhoz köthető 12 ezer fős csoportot.

Yitzhak rabbi ugyanis a járványról és az oltásokról szóló álhírek megosztásában jeleskedett. Arról pedig már korábban itt a Kibicen is beszámoltunk, hogy egy Daniel Asor nevű rabbi azon a véleményen van, hogy a koronavírus elleni vakcina homoszexualitást okoz.

Egy népszerű rabbi szerint homoszexualitást okoz a COVID oltás – Kibic Magazin

Daniel Asor rabbi ezen kívül úgy véli, hogy gonosz háttérhatalmaknak köszönhetjük a vírust és az oltást is. Miközben Izrael a leghatékonyabb a koronavírus-vakcinák beadásában, és már az ország lakosságának több mint húsz százaléka megkapta az első oltását, és az ortodox világ vezető rabbijai kifejezetten kiálltak az oltás jelentősége mellett világszerte, Daniel Asor rabbi az oltás ellen kampányol, írja az Israel Hayom.

A kevés, de annál hangosabb rabbikat ellensúlyozandó a tegnapi napon befolyásos rabbik egy csoportja közleményt adott ki, amelyben a lakosság széles körű oltását sürgette, az oltást vallási közfeladatnak nyilvánítva.

Az izraeli egészségügyi minisztérium amiatt aggódik, hogy a fiatalabbak körében idegenkedést tapasztalnak az oltással szemben. Rajtuk kívül olyan veszélyeztetettnek számító csoportok körében tapasztalható alacsony oltási kedv, mint például a tanárok. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp