Tiltakozik a Jad Vasem a lengyel holokausztkutatók és újságírók ellen folytatott büntetőeljárások miatt

Az izraeli holokauszt emlékközpont, a Jad Vasem közleményben tiltakozott egy lengyel bíróság holokausztkutatókat bocsánatkérésre kötelező ítélete ellen, mert a történészi munkákat véleményük szerint tudományos vitákon és nem bíróságokon kell megtárgyalni.

„A kutatók és újságírók elleni büntetőeljárások – ahelyett, hogy tudományos vitákat folytatnának velük, mint azt az egész világon teszik – valódi veszélyt jelentenek a tudományos és a sajtószabadságra” – írta a Jad Vasem, bírálva a varsói kerületi bíróság keddi elsőfokú határozatát. A történészek peréről és a rendőri eljárás alá vont újságírónő esetéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Újabb szintre emelkedett a lengyelek a holokausztban betöltött szerepéről szóló vita – Kibic Magazin

Bocsánatkérésre kötelezett történészek és rendőrség által gyanúsított újságírónő esetei keltettek aggodalmat zsidó szervezetek és holokauszt-kutatók körében. „Ha az ügyészség vizsgálatot indítana Markusz szavai miatt, akkor annak magába kell foglalnia e nyilatkozat összes aláíróját is” – olvasható abban a közleményben, amelyben Michael Schudrich lengyelországi főrabbi és több lengyel zsidó szervezet vezetője elítéli annak a lengyel újságírónőnek a rendőrségi kihallgatását, aki cikkében arról írt, hogy voltak lengyelek, akik részt vállaltak náci bűnökben.

Közleményében a Jad Vasem mélységes aggodalmát fejezte ki a bírói döntéssel szemben, s elismerően írt a két lengyel kutató munkájáról, amelynek angol kiadásáról gondoskodnak. Az izraeli holokauszt emlékközpont hangsúlyozta, hogy a művel kapcsolatos vitákat az egyetemeken és nem a bíróságon kell lefolytatni.

„A Jad Vasem tudomásul veszi a bíróság ítéletét, de mélyen zavarják annak következményei” – hangsúlyozták. „A tudományos és a közéleti diskurzus politikai vagy jogi nyomásgyakorlás útján történő korlátozásának minden kísérlete elfogadhatatlan, és érdemi csapást jelent a tudományos szabadságra” – emelték ki Jeruzsálemben.

„A rendelkezésre álló szerteágazó dokumentáció, együtt a sok évtizedes történeti kutatással azt mutatja, hogy Lengyelország drákói náci német megszállása alatt, noha a lengyel nép széles körben szenvedett a megszállás miatt, voltak olyan lengyelek is, akik aktívan részt vettek a zsidók üldözésében és meggyilkolásában” – szögezte le a sok évtizedes kutatómunka eredményeit idézve a jeruzsálemi intézet közleménye. (MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp