Több mint 5000 koronavírusos betegen segített egy kis háredi szervezet

Szolgáltatásukat nemcsak a háredi szektornak kínálják: a hozzájuk fordulók jelentős része a szekuláris közösségből kerül ki.
A Chászdéj Ámrám nevű szervezetnek csupán 12 önkéntese van. Központjuk Jeruzsálem egyik különösen szigorúan vallásos negyedében, a Meá Seárimban található. A kis létszám ellenére mára már ötezer koronavírusos betegnek nyújtottak segítséget információkkal és felszerelésekkel. Szolgáltatásukat nemcsak a háredi szektornak kínálják: a hozzájuk fordulók jelentős része a szekuláris közösségből kerül ki.

A koronavírus-járvány az izraeli lakosság igen nagy százalékát érinti: egymillió lakosra 71 ezer koronavírusos eset jutott eddig. A háredi közösségeket nagy mértékben sújtja a járvány. A nagy családok és szűkös életterek mellett nehézséget jelent az is, hogy sokan nem hajlandóak követni a kormány előírásait.

A Chászdéj Ámrám célja, hogy az egészségügyre nehezedő nyomást kissé enyhítse. Érdekesség, hogy a szervezet az egyik legradikálisabb közösségből, az Édá Cháreditből nőtt ki. A tagok erőteljesen ellenzik mind a cionizmust, vagyis magát a szuverén zsidó államot, mind pedig a kormányt és annak minden intézkedését, írja a zsido.com.

Maga az ötlet egyetlen embertől származik, aki ápolónak tanult, és beteg rokonait ápolta. Így, amikor a járvány egyre inkább elharapódzott, neki két gép állt rendelkezésére. Majd adományokból további szerkezetekre tett szert. A férfi egész álló nap, szinte napi 24 órán át fáradhatatlanul dolgozik, segítséget nyújtva a páciensek otthonában.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp