Steven Spielberg kapja a 2021-es zsidó Nobel-díjat

Az amerikai rendezőnek a holokauszt emlékének megőrzése érdekében nyújtott kiemelkedő teljesítménye miatt ítélték oda a zsidó Nobelként is emlegetett Genezis-díjat.

Idén az elmúlt évektől eltérően a Genezis-díjat kiosztó alapítvány az általa meghirdetett közönségszavazás eredménye alapján hirdette ki a győztes nevét. Ugyan a díjat odaítélő bizottságnak mérlegelési lehetősége volt a végső díjazott kapcsán, az a tény, hogy Steven Spielberg kapta a legtöbb szavazatot jócskán megkönnyítette a dolgukat.

Steven Spielberg

Az alapítvány közleménye szerint a díjjal elismeri azt a rendkívüli munkát, amelyet Spielberg a holokauszt emlékének megőrzése és a jövőbeni népirtások megelőzése érdekében tett. A közlemény kiemeli az Oscar-díjas rendező által létrehozott Soá Alapítványt, amely holokauszt-túlélők visszaemlékezéseit gyűjti össze, valamint az 1993-ban készített Schindler listája című filmjét.

A Genezis-díjat 2014 óta minden évben olyan személynek ítélik oda, aki szakmai teljesítményével és rendkívüli személyiségével, illetve a zsidó értékek iránti elkötelezettségével inspirálja a zsidóság következő generációját.Az elismeréssel egymillió dolláros pénzjutalom is jár, amelyet a korábbi díjazottak valamilyen jótékony célra ajánlottak fel. (JTA)

A Genezis-díj eddigi díjazottai:

2014 Michael Bloomberg
2015 Michael Douglas
2016 Itzhak Perlman
2017 Anish Kapoor
2018 Natalie Portman
2019 Robert Kraft
2020 Natan Saranszki
2021 Steven Spielberg
Ruth Bader Ginsburg 2018-ban életműdíjat kapott

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp