Kormánypárti lap népszerűsíti a szélsőjobbos Kitörés túrát

A Magyar Nemzetben írt cikkében a magyar történelem nagy hőseihez hasonlítja a Kitörés túra szervezője azokat a magyar és német katonákat, akik 1945-ben a szovjet ostromgyűrűből próbáltak kitörni.

Dicsőség a hősöknek! a címe annak az írásnak, amelyet Moys Zoltán, a Kitörés emléktúra szervezője jegyez a kormánypárti Magyar Nemzetben. A cikkben Moys az 1945-ös kitörés résztvevőinek emléket állító túra kapcsán azt írja:

„senki nem írhatja elő nekünk, hogy egy történelmi eseményt hogyan értékeljünk, ahhoz és annak résztvevőihez hogyan viszonyuljunk.”

Horogkeresztes zászló a Kitörés teljesítménytúrán (Fotó: Index)

Az írásból az is kiderül, hogy az idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt túra szervezője miként viszonyul az eseményhez. Moys szerint az a helyes, hogy „hősként emlékezzünk a hazánkért harcoló katonákra”. Hasonlóan, mint

„Zrínyiék szigeti önfeláldozására, Szondiék drégelyi kirohanására, a Nyergestető vagy a Tömösi-szoros védőire és évezredes történelmünk megannyi honvédő háborújának hősi halottjára”.

A Kitörés túra kapcsán tavaly egyébként nyílt levélben kérték a Teljesítménytúrázók Társaságát, hogy ne adjon teret az eseménynek a programjai között. Mégpedig azért ne, mert „a szervező Börzsöny Akciócsoport a túrát ugyan politikamentes és hagyományőrzőként hirdeti, a rendezvényen azonban olyan szélsőjobboldali, neonáci csoportok vesznek részt – sokszor horogkereszttel és más tiltott önkényuralmi jelképekkel vonulva –, mint a német Der Dritte Weg, a Die Rechte es a Freie Kameradschaften, a francia Front de Défense de la France, a cseh Narodni Sociálni Frontá, a Blood&Honour holland tagszervezete, a Niklot Lengyelországból, a magyar Magyarelvű Mozgalom, a Betyársereg, a Légió Hungária és a Blood and Honour (Vér és Becsület)”.

Ungváry Krisztián pedig arra reagálva írt cikket a témában két évvel ezelőtt, hogy a köztévé egyik műsorában szintén hősöknek nevezték a kitörésben résztvevő magyar SS katonákat. A történész ebben azon a véleményen volt, hogy ezek a katonák nem hősök, hanem áldozatok voltak, és nem Európát védték, csak „a náci Németország agóniáját hosszabbították meg”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kitörés túra ugyan elmarad, ennek ellenére a szélsőjobboldali szervezetek készülnek arra, hogy idén is megtartsák az általuk becsület napjának nevezett megemlékezéseket.

Idén sem maradnak el a becsületnapi megemlékezések – Kibic Magazin

Bár a Kitörés túrát ebben az évben a járványhelyzet miatt nem rendezik meg, a szélsőjobbos csoportok más módot találtak a szovjet ostromgyűrűből kitörni próbáló katonák dicsőítésére. Tavaly nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott a Városmajorban megrendezett becsület napja esemény. A rendőrség ugyan betiltotta a neonáci csoportok által szervezett rendezvényt, a bíróság viszont engedélyezte azt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp