Megújult az évtizedek óta romos szenci zsinagóga

Szencen soha nem voltak nemzetiségi vagy vallási torzsalkodások egészen a holokausztig, amely után gyakorlatilag eltűnt a szenci zsidó közösség. Az egykori szenci zsidó közösség magyar volt.

Szencen, a Fő téren álló, szecessziós és orientális elemekkel díszített kétemeletes zsinagóga 1825-ben épült. Ekkor még gazdag zsidó hitélet volt Szencen, hiszen a település több mint 3 ezer lakosából 430 volt zsidó vallású. Az egykori szenci zsidó közösség magyar volt. Szencen soha nem voltak nemzetiségi vagy vallási torzsalkodások, mindenki tiszteletben tartotta a másik hitbéli meggyőződését és nemzetiségét. Amikor a II. világháború alatt a szenci zsidókat deportálták, a városban megszűnt a zsidó hitközség is.

A zsinagóga felújítása hosszas előkészítés után végül 2018 elején kezdődött el és 2021-ben fejeződött be. A felújítás után kulturális központ jön létre a zsinagógában, benne egy kiállítással, amely a zsidó hitközség életét és szenci vonatkozásait mutatja be. A pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatója pedig megígérte, hogy rendelkezésükre bocsát egy állandó kiállítást, amely a zsidó rituáléknál használatos textíliákat fogja bemutatni. A felújított épület kulturális és közösségi célokat fog szolgálni (koncertek, kortárs művészeti kiállítások, előadások, workshopok kerülnek megrendezésre). Az imaház mellett az udvar is felújításra kerül, a rituális fürdőt konzerválják, és a kemence is visszakerül eredeti helyére. Az udvarban pihenőparkot hoznak létre a nyilvánosság számára, írja a ma7.sk.

A zsinagóga és a hozzá tartozó udvar teljes rekonstrukciója, illetve az információs pavilon kialakítása közel 2,5 millió euróba kerül. Az épület ünnepélyes átadását az idei év második felére tervezik.

Felújítják az évtizedek óta romos szenci zsinagógát! – Kibic Magazin

Hamarosan megkezdődnek a munkálatok a szenci zsinagógában. A kivitelezőt arra kötelezi a megyével kötött szerződés, hogy két éven belül elkészüljön a felújítással. A sajtótájékoztatón Juraj Droba, a Pozsony megyei önkormányzat elnöke emlékeztetett: a második világháború után a zsinagóga már nem szolgálta eredeti funkcióját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp