A Klubrádió már csak vasárnapig használhatja egyetlen frekvenciáját

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint a Klubrádiót le kell kapcsolni a Budapest FM 92,9 MHz-es frekvenciáról. A rádió hétfőtől csak az interneten működhet tovább.

A Fővárosi Törvényszék kedden elutasította a Klubrádió keresetét, amelyet frekvenciajogosultsága ügyében indított a rádió, számolt be a Média1. A Klubrádió azután fordult bírósághoz, hogy a Médiatanács tavaly szeptember 11-én elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re.

Bolgár György és Arató András a Klubrádió stúdiójában (Fotó: Klubrádió)

A Médiahatóság akkor azzal indokolta a döntését, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást nyújtott be a hatóság részére. A Klubrádió szerint azonban két olyan apróbb adminisztratív hibáról volt szó, ami nem indokolná egy rádió elhallgattatását.

A Média1 cikke szerint a bíróság azzal indokolta mostani ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, így azok jogerőssé váltak. Ezért a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

Mindez azt jelenti, hogy a Klubrádiónak be kell fejeznie a sugárzást a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián 2021. február 14-én vasárnap 23:59-kor. Hétfőtől pedig csak online formában, az interneten lehet hallgatni a rádiót. A lap megjegyzi, hogy bár a Klubrádió valószínűleg fellebbezést nyújt majd be az ítélet ellen, jogerős ítélet február 14-ig azonban már nem várható az ügyben.

Klubrádió vezérigazgatója: a frekvencia megszüntetése politikai ügy – Kibic Magazin

A Klubrádió vezérigazgatója, Stock Richárd szerint „semmilyen jogalapja nincs annak a döntésnek”, hogy a hatóság nem hosszabbítja meg a 92.9-es frekvencián szóló rádió szerződését. Nemzeti Hírközlési Hazóság döntése szerint a rádió hétéves működése során több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, ezért a Klubrádió csak 2021. február 14-ig sugározhat a frekvenciáról.

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa sajtótájékoztatóján is arról beszélt, hogy a Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen. Az ítéletet szégyenteljesnek és antidemokratikusnak nevezte, mivel a bíróság nem vette figyelembe érveiket. Arató szerint az ítélet rávilágít arra, „milyen állapotban is van Magyarországon jelenleg a jogállam, hogy egy rádiót mondvacsinált indokokkal el lehet hallgattatni”.

A Klubrádió frekvenciájának visszaszerzése hónapokig vagy még tovább, egy éven túl is eltarthat, jegyzi meg a Média1.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp