Vizsgálhatja a palesztin területeken elkövetett állítólagos atrocitásokat a Nemzetközi Büntetőbíróság

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Beadványában Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze lehetséges elkövetőként mind az izraeli védelmi erőket, mind pedig a fegyveres palesztin csoportokat megnevezte.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kérelmeket elbíráló bírói tanácsa pénteken hozott döntése szerint a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

A Nemzetközi Büntetőbíróság épülete Hágában

A büntetőbíróság tájékoztatása szerint alapokmánya (az úgynevezett római statútum) értelmében a bíróság részes államai közé tartoznak a palesztin területek is, így joghatósága kiterjed az Izrael által az 1967-es háborúban elfoglalt területekre, nevezetesen Gázára, Ciszjordániára, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is.

Az indoklás szerint a nemzetközi jog szerinti státusától függetlenül Palesztina rendes eljárás keretében csatlakozott az alapokmányhoz. Ez azt jelenti, hogy alávetette magát a római statútumnak, és joga van arra, hogy az alapokmány végrehajtásával kapcsolatos kérdésekben mint részes államot kezeljék. Követkésképpen a római statútumban előírt összes jogszabályi feltétel teljesül a palesztin területeket érintő vizsgálatok megindítására – húzták alá.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy az illetékesség területi hatályának megállapításával a bíróság sem az államiságot, sem pedig a törvényes határok meghatározását érintő kérdésekkel nem foglalkozik.

Fatou Bensouda, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze 2019-ben úgy fogalmazott, „indokolható alapja van annak a feltételezésnek, hogy háborús bűncselekményeket követtek el vagy hajtanak végre Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet is”. A főügyész lehetséges elkövetőként mind az izraeli védelmi erőket, mind pedig a fegyveres palesztin csoportokat megnevezte.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp