Építőanyagnak használták fel a zsidó sírköveket Mainz-ban

A köveket a Rajna partján álló falba építették be a 15. századi pogromok után, amikor kiűzték a zsidókat a városból és elpusztították a 11. században épült zsidó temetőt.

18 középkori zsidó sírkövet fedeztek fel egy építkezés során Mainz óvárosában. A köveket a Rajna partján álló falba építették be a 15. századi pogromok után, amikor kiűzték a zsidókat a városból és elpusztították a 11. században épült zsidó temetőt.

„1438 után nagyon sok középkori sírkövet használtak fel a zsidó temetőből”, mondta Konrad Wolf helyi kulturális miniszter, amikor bejelentették e hónapban a felfedezést.

Sírkövek Mainz-ban

Ez a helyzet a most talált sírkövekkel is, amelyek évszázados bizonyítékai annak, hogy milyen régóta éltek zsidók a németországi Mainz-ban.

A sírkövek egy építkezés során kerültek elő 2020 novemberében. A köveken héber feliratok olvashatóak, más díszítés nincs rajtuk az eddigi vizsgálatok alapján, hasonlóan a korábban feltárt wormsi sírkövekhez, amelyek szintén a XI. századból származnak.

A mainzi sírköveket most elszállítják alaposabb vizsgálatra – írja a jewish-heritage-europe.eu.

Mainz és a közelben lévő Speyer és Worms városa fontos központja volt a zsidó életnek a középkorban, a helyi hatóságok felterjesztették a 3 várost az UNESCO-nél, hogy nyilvánítsák őket a világörökség részévé.

1926-ban 180 középkori sírkő került vissza a régi zsidó temetőbe. Ezek mind a 11. és 15. század között keletkeztek. A legrégebbi egy 1049-es sírkő, amely a mainzi Állami Múzeumban van kiállítva.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp