A Rabbitestület szerint továbbra is eljárhatnak a múlt héten kilépő rabbikkal szemben

Öt rabbi lépett ki múlt héten a Mazsihisz rabbitestületéből, amely most azt közölte Facebook oldalán, hogy jogsértés esetén továbbra is joga van elszámoltatni  a rabbikat, illetve bizonyos esetekben a világi vezetést is.

Radnóti Zoltán, Markovics Zsolt, Fináli Gábor és Radvánszki Péter, valamint Deutsch Péter lépett ki a múlt héten a Rabbitestületből. Mindannyian külön indokolták döntésüket, amelyről a Kibic Magazin is részletesen írt.

Újabb rabbik léptek ki a Mazsihisz Rabbitestületéből – Kibic Magazin

Deutsch Péter, Fináli Gábor és Markovits Zsolt ma küldték el felmondólevelüket a Rabbitestületnek. Információink szerint további tagok nyújthatják be a felmondásukat a Róna Tamás vezette testületnek. Az indokok azonban nem minden rabbinál egyeznek.

A döntésükre a Rabbitestület a Facebook oldalán reagált, amelyben kiemelik: a kilépés és a felfüggesztés nem jelenti azt, hogy nem tartoznak ezek a rabbik a testület joghatósága alá. A közleményből nem derül ki, pontosan, mire céloznak ezzel a megállapítással, csupán azt lehet tudni, hogy az említett 5 rabbi közül kettőt szexuális visszaéléssel vádoltak meg a testületen belül, amelyet a Mazsihisz hivatalosan cáfolt. Mint írták a „megrágalmazottak közül többen megtették a szükséges jogi lépéseket: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, a nyomozás már több esetben megindult”.

Alább közöljük a Rabbitestület nyilatkozatát:

Tisztelt Vezetőség, Tisztelt Elöljáróság!

Markovics Zsolt főrabbi úr a közös mazsihisz-BZSH vezetőségi ülésen elhangzott drámai bejelentését a Rabbitestületből való kilépéséről a következő napokban a külföldi és hazai sajtóban megjelent cikkek fényében korrektnek, előremutatónak tartjuk, a tagsága felfüggesztése megfelelő és elvárható lépés volt.

Radnóti Zoltán főrabbi úr olyan testületből lépett ki, melynek hosszú évek óta nem is volt tagja, ebből adódóan érdemi munkát a Testületben nem végzett. Ennek tükrében nyilatkozata érthetetlen, mi több, visszatetsző.

Fináli Gábor rabbi úr státusza már korábban felfüggesztésre került a Rabbitestületben. A zsidó rabbinikus irodalom nagyjainak semmibe vétele és kigúnyolása miatt, valamint Izraelről való igencsak dehonesztáló írásai nyomán a testület többségi szavazattal a rendelkezésére álló legsúlyosabb eszközt alkalmazta, s tagságát felfüggesztette.

Radvánszki Péter nem neológ rabbi.

Ceterum censeo: az Alapszabály 42/1 és a 3/1(a) paragrafusa foglalkozik a Rabbitestület jogaival és kötelezettségeivel. A Testület munkája e paragrafusok szerint kérhető számon a rabbikon, ám ugyanúgy számonkérhető a világi vezetésen, ha az Alapszabályban rögzített jogaink gyakorlását nem teszik lehetővé. A kilépett, vagy tagságukat felfüggesztett rabbik fentiek szerint nem kerültek ki a Testület joghatósága alól.

Minden jót kívánva:

A Rabbitestület vezetősége

Radnóti Zoltán is otthagyja a Mazsihisz Rabbitestületét – Kibic Magazin

Ezzel egy időben Radvánszki Péter a Rabbitestületbe való felvételi kérelmét vonta vissza. A Mazsihisz pedig közleményben összehangolt támadássorozatról ír az utóbbi időszak eseményei kapcsán. Tegnap Darvas István és Verő Tamás után további három rabbi, Fináli Gábor, Deutsch Péter és Markovics Zsolt is kilépett a Mazsihisz Rabbitestületéből.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp