Csak egy medál maradt a haláltáborban elpusztított kisgyerekek után

Négy meggyilkolt kisgyermek fém azonosító medálját találták meg a sobibori haláltáborban végzett ásatások során.

Jorám Cháimi még 2007-ben látogatott el Sobiborba, hogy az ott meggyilkolt nagybátyjának sorsáról tudjon meg többet. Akkor még nem tudta, hogy ez az utazás egy évtizedes feltáró kutatás kiindulópontját jelenti.

Az általa megkezdett ásatások során sok ezer egykori deportált személyes tárgyai kerültek napvilágra. Ezek közé tartozik a most feltárt négy medál is, írja a zsido.com.

Az egyik gyermek, Lea Judith La Penha mindössze hatéves volt, amikor megölték. Azonosítóját a tábor vágányai mellett találták meg. Deddie Zak csak kevéssel volt idősebb, mint ő. A kisfiút egy olyan szerelvénnyel hurcolták Sobiborba, melyre összesen 1300, négy és nyolc év közötti gyermeket zsúfoltak fel. Többségüket elszakították családjuktól.

“Az ő azonosítóját a krematórium közelében találtuk meg, ami feltehetően azt jelenti, hogy viselte, amikor elégették a holttestét. Mindössze ennyi maradt belőle” – mondta Cháimi.

De La Penha (jobb oldalon) 6 éves korában halt meg Sobiborban

Annie Kapper 12 évet élt és családjával együtt érkezett a haláltáborba 1943. március 30-án. A szerelvényen utazó 1255 zsidót azonnal a gázkamrákba terelték. A lány azonosítóját a tábor egyik tömegsírjából emelték ki. Ugyanezzel a vonattal deportálták a 11 éves David Juda van der Veldét is, az ő azonosítója az egyik gázkamra mellett feküdt.

A munkálatokat az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa, Jorám Cháimi, a lengyel Wojtek Mazurek és a holland Ivar Schute felügyelte.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp