Az antiszemitizmus miatt kapott össze a londoni magyar nagykövet egy brit képviselővel

Kumin Ferenc azt nehezményezte, hogy Zarah Sultana a magyar miniszterelnököt is megemlítette a holokauszt nemzetközi emléknapján tartott beszédében, mint példát az antiszemitizmus és a szélsőjobb erősödésére.

Zarah Sultana, a brit Munkáspárt képviselője a parlamentben mondott beszédet a múlt héten a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. Ebben említette Magyarországot, ahol a miniszterelnök összeesküvés-elméleteket terjeszt Soros Györgyről, illetve olyan katonai vezetőket éltet, akik több tízezer zsidót küldtek náci koncentrációs táborokba.

Zarah Sultana

Mint ahogy erről a Népszava beszámolt, Kumin Ferenc, londoni magyar nagykövet levelet írt Sultananak, amelyben azt kérdezi tőle, hogy Orbán Viktor milyen vezetőket éltetett, valamint arról tájékoztatja a képviselőt, hogy a magyar kormány támogatja a zsidó közösséget és fontosnak tartja a megemlékezést holokausztról és annak oktatását.

A brit képviselő a Twitteren is megosztotta válaszlevelét, amelyben arra emlékezteti a nagykövetet, hogy Orbán kivételes államférfinek nevezte Horthy Miklóst. Ezen kívül még több olyan ügyet is előhozott, amelyek alapján a magyar kormány az antiszemitizmushoz köthető. A már említett sorosozáson túl, Sultana említi Kertész Imre kihagyását az alaptantervből, valamint az államilag jóváhagyott holokauszt-relativizálást.

Azok után, hogy a magyar kormány a bevándorlókat, a romákat és az LMBTQ közösség tagjait támadja, Sultana szerint az sem meglepő, hogy régi antiszemita toposzokkal hozakodik elő és átírná a magyarországi holokauszt történetét.

Kumin Ferenc szerint viszont a brit képviselő nem tudott válaszolni arra, hogy Orbán Viktor milyen vezetőket éltetett, csak a „szokásos kiforgatott és hamis” vádakat mondta fel Magyarországról. A londoni magyar nagykövet egyébként onnan emlékezhetett volna Orbán Horthyit éltető kijelentésére, hogy az esetet követően New York-i főkonzulként pont ő hozott nyilvánosságra egy levelet, amelyben szatmári haszidok a magyar miniszterelnök védelmére keltek.

A 27 éves Zarah Sultana egyébként egy pakisztáni gyökerű muszlim képviselő, aki a 2019-es választások során jutott mandátumhoz a brit parlamentben. A választások előtt a Jewish Chronicle írta meg róla, hogy egy azóta törölt Twitter-fiókban 2015-ben arról írt, hogy örömét lelné Tony Blair, Benjamin Netanjahu és George W. Bush halálában. Valamint, hogy támogatja a palesztinok erőszakos ellenállását.

Sultana akkor bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, amiket azzal magyarázott, hogy diákként dühös volt a világban történt erőszak és szenvedés, illetve az olyan események, mint az iraki háború és a 2014-es gázai konfliktus miatt. Kijelentette, hogy nem támogatja az erőszakot és elismerte, hogy nem kellett volna a fenti módon kifejeznie haragját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp