Szigorúbb ellenőrzés alá vonná a cionista kifejezést a Facebook?

A közösségi média óriás felül akarja vizsgálni a cionista szó használatára vonatkozó politikáját. Palesztinpárti csoportok és híres művészek, tudósok szerint ez a lépés veszélyeztetné az izraeli ügyekkel kapcsolatos szólásszabadságot.

Egy tavaly novemberi belső levelezés került nemrég nyilvánosságra, amelyben a levelezőpartnerek arról cseréltek eszmét, hogyan tudnák a cionista kifejezés használatát úgy meghatározni, hogy kiszűrhessék azokat a beszélgetéseket, ahol a zsidók vagy az izraeli emberek megtámadását készítik elő. A fogalmat sokféle helyzetben és jelentésben használják, és a levelezés szerint a Facebook alkalmazottai ezekhez a definíciókhoz szeretnének közelebb kerülni.

Az esetleges szigorítást többen is kritikával fogadták. Többek között egy anticionista zsidó szervezet, de olyan világhírű művészek és tudósok is, mint Michael Chabon, Peter Gabriel, Wallace Shawn és Noam Chomsky.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa pedig egy nyilatkozatot tett közzé hétfőn, amelyben csatlakozik azokhoz, akik felszólították a Facebook-ot arra, hogy tartózkodjon a szavak jelentésének megváltoztatásától.

„A tervezett szabályozás túl könnyen büntethet a cionizmussal kapcsolatos ártatlan beszélgetéseket, és félrevinné a Facebook-nak azt a törekvését, hogy kiszűrje a valóban rasszista, szélsőséges tartalmakat”, áll a közleményben.

A Facebook szóvivője elmondta, a cionista szó használata megengedett a politikai vitákban, de akkor nem, amikor megalázó hangnemben használják szinonímaként zsidókra és antiszemitákra. A szóvivő ennek ellenére kijelentette, egyelőre nem tervezik ezen a téren a szigorítást.

A Facebook viszont nemrég indította el azt a kampányt, amely a holokauszt tagadás ellen kívánja felvenni a küzdelmet.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp