Keresik Marc Chagall zsinagógájának megmentőjét

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Adó és egyéb kedvezményeket kaphat az a vállalkozó, aki rendbe tenné azt az igen romos állapotban lévő zsinagóga épületet, ahol egykor a híres festő is imádkozott.

A Fehéroroszország északi részén található Vitebszk város önkormányzata jelképes összegért, de akár még ingyen is odaadná az egykori Nagy Lubavicsi Zsinagóga maradványait annak, aki vállalná, hogy újjáépíti az épületet A vállalkozó még adó és egyéb kedvezményekben is részesülhetne.

A Nagy Lubavicsi Zsinagóga romjai a fehéroroszországi Vitebszkben

Az 1904-ben épített zsinagóga történelmi műemléknek számít, de nagyon rossz állapotban van. Csak a falai maradtak meg tető nélkül, és azok sem teljesen épek. A műemléki státusz miatt viszont csak eredeti formájában lehetne újjá építeni, az viszont nincs meghatározva, hogy zsinagógaként is kellene működtetni a felújítást követően.

Amikor a lubavicsi zsinagóga megépült, Vitebszkben több mint 80 másik zsinagóga működött, a lakosság fele zsidó volt a századfordulón. Marc Chagall 1887-ben született a városban, és családjával a zsinagóga közelében lakott. Ide járt imádkozni egészen addig, amíg 1906-ban Szentpétervárra, majd 1910-ben Párizsba nem költözött. A festő munkáiban később többször visszaköszönt Vitebszk zsidó világa.

Marc Chagall: Vitebszk felett

A zsinagógát a kommunista időszakban bezárták, a város zsidó lakosságának nagy része a holokauszt áldozata lett. Az épületet klubhelyiségnek és művelődési háznak is használták, a háború után pedig egy gyógyszertár raktáraként üzemelt egy ideig. Ezt követően a zsinagóga elhagyatott lett, állapota folyamatosan romlott.

A városban ma egy kis zsidó közösség él, amely tagjai egy 2017-ben felavatott modern zsinagógában imádkoznak. A közösség szeretné, ha a romos épületeket rendbe tennék, ehhez különféle beruházási projekteket és szponzorokat keresnek. (Jewish Heritage Europe)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp