Keresik Marc Chagall zsinagógájának megmentőjét

Adó és egyéb kedvezményeket kaphat az a vállalkozó, aki rendbe tenné azt az igen romos állapotban lévő zsinagóga épületet, ahol egykor a híres festő is imádkozott.

A Fehéroroszország északi részén található Vitebszk város önkormányzata jelképes összegért, de akár még ingyen is odaadná az egykori Nagy Lubavicsi Zsinagóga maradványait annak, aki vállalná, hogy újjáépíti az épületet A vállalkozó még adó és egyéb kedvezményekben is részesülhetne.

A Nagy Lubavicsi Zsinagóga romjai a fehéroroszországi Vitebszkben

Az 1904-ben épített zsinagóga történelmi műemléknek számít, de nagyon rossz állapotban van. Csak a falai maradtak meg tető nélkül, és azok sem teljesen épek. A műemléki státusz miatt viszont csak eredeti formájában lehetne újjá építeni, az viszont nincs meghatározva, hogy zsinagógaként is kellene működtetni a felújítást követően.

Amikor a lubavicsi zsinagóga megépült, Vitebszkben több mint 80 másik zsinagóga működött, a lakosság fele zsidó volt a századfordulón. Marc Chagall 1887-ben született a városban, és családjával a zsinagóga közelében lakott. Ide járt imádkozni egészen addig, amíg 1906-ban Szentpétervárra, majd 1910-ben Párizsba nem költözött. A festő munkáiban később többször visszaköszönt Vitebszk zsidó világa.

Marc Chagall: Vitebszk felett

A zsinagógát a kommunista időszakban bezárták, a város zsidó lakosságának nagy része a holokauszt áldozata lett. Az épületet klubhelyiségnek és művelődési háznak is használták, a háború után pedig egy gyógyszertár raktáraként üzemelt egy ideig. Ezt követően a zsinagóga elhagyatott lett, állapota folyamatosan romlott.

A városban ma egy kis zsidó közösség él, amely tagjai egy 2017-ben felavatott modern zsinagógában imádkoznak. A közösség szeretné, ha a romos épületeket rendbe tennék, ehhez különféle beruházási projekteket és szponzorokat keresnek. (Jewish Heritage Europe)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp