Kétezer adag vakcinát kapott a Palesztin Hatóság Izraeltől

Az elmúlt hetekben többször bírálták Izraelt, mert nem továbbított oltóanyagot a palesztinoknak. De nemzetközi oltóanyagsegélyek sem érkeztek a palesztinok helyzetének enyhítésére, így végül Izrael lett a világon az első ország, amely oltóanyagokat juttatott el hozzájuk.

A Moderna nevű amerikai vállalat készítményének első szállítmányát hétfőn adták át, miután a múlt héten az izraeli vezetés 5000 adag oltóanyag átadásáról döntött annak érdekében, hogy a palesztin területeken megkezdhessék az egészségügyi személyzet beoltását a koronavírus ellen.

Az izraeli hatóságok a Beituniánál lévő átkelőhelyen továbbítják a palesztinoknak az első jelentősebb oltóanyag-szállítmányt, miután az előző hetekben már eljuttattak hozzájuk humanitárius okokból mintegy száz dózist.

A koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó izraeli kabinet tanácsadói a múlt héten javasolták oltások beadását a ciszjordániai palesztinoknak. „Egészségügyi okokból be kell oltanunk a palesztinokat az ide történő bejárásuk miatt is, egyértelműen ezt ajánlottuk” – nyilatkozták a ynetnek.

„Konszenzus alakult ki abban a kérdésben, hogy érdekünkben áll a palesztinok beoltása. Úgy tűnik, politikai megfontolások játszanak szerepet abban, hogy eddig nem oltották be őket” – hangsúlyozta név nélkül a lapnak a bizottság egyik tagja.

Izrael érdeke, hogy segítse a palesztinok minél hamarabbi beoltását – Kibic Magazin

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy Izraelben nem lesz meg a járvány visszaszorításához szükséges nyájimmunitás addig, amíg a palesztin területeken nem lesz megfelelő az átoltottság. A palesztinok eközben az orosz vakcina miatt aggódnak. Izrael világelsőként hasít a lakosság beoltásával a koronavírus ellen.

A Palesztin Nemzeti Hatóságnak az elmúlt két hétben több ezer Szputnyik V vakcinát kellett volna kapnia Oroszországtól, de technikai nehézségek késleltetik az átadást.

A 12-es kereskedelmi tévé vasárnap esti híradása szerint naponta mintegy 40 000 palesztin vendégmunkás szökik át Ciszjordániából izraeli területre a határkerítés átvágott részein, hogy feketén munkát vállaljon elsősorban építkezéseken.

A Palesztin Nemzeti Hatóság jelenleg tárgyalásokat folytat több vállalattal is a koronavírus elleni oltások megvásárlásáról, elsősorban az orosz Szputnyik V-ről, és az AstraZeneca cég oltóanyagáról. Az Egészségügyi Világszervezet is nagy mennyiségű vakcina leszállítását ígérte számukra, de egyelőre nem világos, hogy ez mikor történik meg.

A koronavírus-járvány márciusi megjelenése óta a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint 1833 palesztin halt meg. Ciszjordániában és a Gázai övezetben eddig összesen 158 962 vírushordozót azonosítottak, jelenleg 8136 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp