700 millió forintot adományoz egy férfi annak a falunak, amely bújtatta a nácik elől

Az elmúlt évszázadok alatt sok olyan embert bújtattak itt, akiknek valamilyen vallási vagy politikai okból kellett menekülniük üldözőik elől. A második világháború alatt 2500 zsidót mentettek meg a főként protestánsok által lakott falucskában.

Mesés vagyont örököl egy francia falucska, Le Chambon-sur-Lignon, amiért megmentette egy osztrák férfi életét.

Az osztrák férfi a családjával együtt menekült a nácik elől a második világháborúban, most pedig a vagyona nagy részét arra a francia falura hagyja, melynek lakói évekig bújtatták az üldözői elől.

A 90 éves Eric Schwan 2020 december 25-én hunyt el, és egy meglepetésnek szánt ajándékot hagyott egy Le-Chambor-sur-Lignon nevű falucskára, amely Franciaország dél-keleti részén található a távoli hegyekben. A falunak hagyományosan nagy protestáns közössége van, és arról híres, hogy a szükséget szenvedők számára menedéket biztosít.

Eric Schwan igazolványa

„Hatalmas összeg ez a város számára”, mondta Jean-Michel Eyraud polgármester.

Schwan és családja 1943-ban érkeztek a faluba, és egy iskolában bújtatták őket a helyiek a háború alatt, végül 1950-ig maradtak Le-Chambor-sur-Lignonban.

A férfi később gyógyszerésznek tanult és egy katolikus nőt vett el feleségül ebből a régióból. A helyi polgármester elmondta, Schwan azt kérte végrendeletében, hogy oktatásra és ifjúsági projektekre, főként ösztöndíjakra használják fel az adományt.

Körülbelül 2500 zsidót bújtattak és védtek meg a háború alatt Le-Chambon-sur-Lignonban, amelynek lakói megkapták a Világ Igaza díjat az izraeli Jad Vashem Múzeumtól.

Az elmúlt évszázadok alatt sok olyan embert bújtattak itt, akiknek valamilyen vallási vagy politikai okból kellett menekülniük. Megmentettek papokat, akiknek a francia forradalom alatt volt veszélyben az élete, spanyol republikánusokat, akiknek az 1930-as polgárháború idején kellett menekülniük, és nemrég bevándorlókat és menekülteket fogadtak be a Közel-Keletről és Afrikából.

A város táblája az út szélén: Le Chambon sur Lignon, az Igazak Földje
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp