Biden is Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Antony J. Blinken, Joe Biden magyar felmenőkkel rendelkező külügyminisztere keddi szenátusi meghallgatásán Ted Cruz republikánus kérdésére válaszolva megerősítette, a jelen adminisztráció nem tervezi az amerikai nagykövetség Tel-Avivba való visszaköltöztetését.

Az amerikai szenátus külügyi kapcsolati bizottsága nem kímélte Blinkent, aki már Obama adminisztráció alatt is helyettes-külügyminiszteri pozíciót töltött be, alaposan kifaggatták arról, mik is a tervei az előző Trump-kormány által hozott külpolitikai döntésekkel kapcsolatban, beleértve Jeruzsálem státuszát is, írja a Hetek.hu.

“Egyetért azzal, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa és elkötelezett-e afelé, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálemben hagyja?” – kérdezett rá egyenesen Ted Cruz republikánus texasi szenátor.

Blinken ugyan nem bocsátkozott részletekbe, de válaszában határozott “igen és igennel” válaszolt.

Blinken és Netanjahu

 

Az Egyesült Államok nagykövetsége 2018 májusában nyílt meg Jeruzsálemben, röviddel azután, hogy elismeri a várost Izrael fővárosaként, és átköltözteti ide az amerikai diplomáciai képviseletet Tel-Avivból. A döntés óriási felháborodást váltott ki a palesztin oldalról, ők ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy Kelet-Jeruzsálem az ő fővárosuk.

A külügyminiszter emellett helyben hagyta Trump volt elnök Kínával kapcsolatos döntését is, mondván, “igaza volt, hogy keményebb pozíciót vett fel” a kommunista országgal szemben, hiszen az jelenti a legnagyobb kihívást Amerika érdekeire nézően.

“Nagyon nem értek egyet azzal, ahogy számos területen eljárt, de az alapelv helyes volt, és valós haszna van külpolitikánkra nézően.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp