Radnóti Zoltán is otthagyja a Mazsihisz Rabbitestületét

Ezzel egy időben Radvánszki Péter a Rabbitestületbe való felvételi kérelmét vonta vissza. A Mazsihisz pedig közleményben összehangolt támadássorozatról ír az utóbbi időszak eseményei kapcsán.

Tegnap Darvas István és Verő Tamás után további három rabbi, Fináli Gábor, Deutsch Péter és Markovics Zsolt is kilépett a Mazsihisz Rabbitestületéből. A mai napon kollégáik példáját követte Radnóti Zoltán, illetve Radvánszki Péter, aki felvételi kérelmét vonta vissza.

Újabb rabbik léptek ki a Mazsihisz Rabbitestületéből – Kibic Magazin

Deutsch Péter, Fináli Gábor és Markovits Zsolt ma küldték el felmondólevelüket a Rabbitestületnek. Információink szerint további tagok nyújthatják be a felmondásukat a Róna Tamás vezette testületnek. Az indokok azonban nem minden rabbinál egyeznek.

Radnóti a Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában arról írt, hogy miután már több rabbi is kilépett, neki sincs más választása, mivel így már nem tud tovább dolgozni a testületben.

„Mások a céljaink. Nem akarok háborúzni. Nem akarok játékszerévé lenni belpolitikai és zsidópolitikai csatározásoknak. Tanítani szeretnék, továbbadni a zsidóság és a neológia csodás értékeit”

– írja a főrabbi, aki hozzáteszi, hogy továbbra is a Mazsihisz, illetve a BZSH keretein belül kíván maradni, csak a Rabbitestületet hagyja el.

Radvánszki Péter a Rabbitestületnek küldött levelét a Mazsihisz oldala tette közzé. Ebben a Páva utcai zsinagóga rabbija úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi idők súlyosbodó morális krízise miatt” visszavonja felvételi kérelmét a Mazsihisz Rabbitestületébe. A rabbi közölte, hogy a továbbiakban is folytatni fogja rabbinikus munkáját a közösségében.

Radnóti Zoltán, illetve a tegnap szintén a kilépés mellett döntött Markovics Zsolt volt az a két rabbi, akiket a Smúzoló nevű, ismeretlenek által működtetett weboldal nyomán az izraeli Ynet hírportál szexuális visszaélésekkel hozott összefüggésbe. Bár az izraeli lap a rabbik nevét nem említette, mindkettőjük kilépési nyilatkozatában találhatók erre vonatkozó utalások.

A Mazsihisz a mai napon egy közleményt adott ki, amelyben „összehangolt támadássorozatnak” minősíti a rabbikat ért vádakat, illetve több más, a fent említett oldalon megjelent állítást. A közlemény szerint a „megrágalmazottak közül többen megtették a szükséges jogi lépéseket: ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, a nyomozás már több esetben megindult”.

A szervezet hozzátette, hogy amennyiben bárki bizonyítékokkal támasztja alá a híreszteléseket, akkor a Mazsihisz ügyvezető igazgatója vizsgálatot fog elrendelni. „A névtelen és bizonyítékok nélküli bejelentések azonban – legyenek azok anonim levelek vagy névtelen szerzők által működtetett blogbejegyzések – önmagukban nem alapozhatnak meg vizsgálatot” – olvasható a közleményben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp