A német parlamentben fejezték be a kristályéjszakát átvészelő Tóra írását

Angela Merkel részvételével kerültek fel a tóratekercs utolsó betűi a tekercsre. A történelmi eseményre a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából került sor.

A tóratekercs eredetileg a bajorországi Sulzbach város zsinagógája számára készült a 18. században. 1934-ben átkerült Ambergbe, ahol a zsinagóga tóraszekrényében vészelte át az 1938-as pogromot, a kristályéjszakát. A történelmi Tóráról valószínűleg mindenki megfeledkezett, mígnem 2015-ben Elias Dray, a zsinagóga rabbija rá nem bukkant.

A Tórát ugyan nem kímélte meg az idő múlása, komoly károkat azonban nem szenvedett el a tekercs. A betűk viszont elhalványultak rajta, és a helyreállítás költségeit a helyi zsidó közösség nem tudta kifizetni. Egy bajorországi parlamenti képviselő, Barbara Lanzinger segítségével végül sikerült német szövetségi támogatást szerezni a Sulzbacher Tóra helyreállítására. A német kormány 45 ezer euró (valamivel több mint 16 millió forint) támogatást biztosított a célra.

Angela Merkel és Shaul Nekrich rabbi

A Tóra utolsó 12 betűjét a német parlament, a Reichstag épületében fejezte be Shaul Nekrich, Kassel városának rabbija. A történelmi eseményen többek között Angela Merkel német kancellár is részt vett, és egyike volt azoknak, akik a szofer (a tóraíró) mellett helyet foglalva nézte végig a tóratekercs befejezésének hagyományos módját. A helyreállított Sulzbacher Tóra visszakerül az ambergi zsinagógába, ahol a tervek szerint idén júniusban még egyszer használatba veszi a helyi közösség. (JTA)

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp