Újabb rabbik léptek ki a Mazsihisz Rabbitestületéből

Deutsch Péter, Fináli Gábor és Markovits Zsolt ma küldték el felmondólevelüket a Rabbitestületnek. Információink szerint további tagok nyújthatják be a felmondásukat a Róna Tamás vezette testületnek. Az indokok azonban nem minden rabbinál egyeznek.

Néhány hete Verő Tamás lépett ki a Mazsihisz Rabbitestületéből, Verő Tamás nyilvánosan nem indokolta a döntését, ám a Kibic Magazin információi szerint az állt a háttérben, hogy súlyos feszültség alakult ki a Róna Tamás vezette Rabbikaron belül a reformpártiak és a neológia konzerválását képviselő rabbik között. Ez utóbbi csoport egyik fontos tagja Rónán kívül Frölich Róbert főrabbi is, aki régóta fő riválisa Heisler Andrásnak a szervezeten belül.

A most kilépő rabbik részben mind az elviselhetetlen hatalmi harcra hivatkozva mondtak fel, de más indokok is meghúzódnak a háttérben.

Érdemi munka helyett politikai csatározás

A felmondást mindhárom rabbi közzétette a Facebook oldalán is, és megfogalmazták az indokaikat a döntésre. Deutsch Péter azt írja többek között, hogy azért csatlakozik a nemrég kilépett Verő Tamás rabbihoz e döntésével, mert a testületben az érdemi munka helyett politikai csatározás zajlik, amelynek megszüntetésére nem lát esélyt.

„Egy rabbinak ebben nem szabad részt vennie, hiszen ezzel nem csak magunknak ártunk, hanem a közösségünk tagjainak, híveinknek egyaránt. A társadalmi megítélésünk és presztízsünk rendkívül megosztó lett. Az elődeink több évtizedes, fáradalmas munkájára rossz fényt vetünk és ez mindannyiunk közös felelőssége”, írja nyilvános levelében.

Most már a Mazsihisz léte a tét

Fináli Gábor arról ír, hogy 2017-es csatlakozása és 2019-es felfüggesztése között szintén a hatalmi harcok voltak jellemzőek a testületben.

„A Tóra elveit minden módon megszegő alkuk, pletykák, árulások világa fogadott, ahol az őszinteség hiánya, a túlélői múlt cinikus fel- és kihasználása vetekedett a hitközségi intézmények hitbizományként való kezelésével”, írja.

Fináli szerint a zsidó felvilágosodásnak és a valós neológiának formaalkotó éveinek (1750-1918) az elárulása jellemzi a rabbikar többségének jelenlegi látásmódját, amelyet a Pszeudo-ortodoxia szelleme leng be, holott ennek nem felel meg a legtöbb rabbi életmódja, zsinagógáinak közösségei. Fináli úgy véli, hogy az elmúlt harminc évben nem történt semmilyen önreflexió, visszacsatolás, e helyett „homályos, szimulált, ortodoxia-utánzás” zajlik.

Fináli felhívja a figyelmet arra is, hogy az elmúlt félév vitái már a korábbi szinteken is messze túltettek és más dimenziókba emelkedtek.

„Most a Mazsihisz – amely szerintem is több reformra, transzparenciára és átalakításra is szorul, hiszen azok több szempontból elkerülték azt – léte a tét.”

Szexuális zaklatási vádak?

Markovics Zsolt főrabbi felavatása óta tagja a Rabbitestületnek, és elmondása szerint számos nehéz időszakot élt már meg, de a mostani már számára is tűrhetetlen.

„Kizárni, megosztani, átpolitizálni, botrányt okozni és tönkre tenni, többek között ezek jellemzik a rabbitestület működését, amióta azt Róna Tamás vezeti”, írja.

Súlyos problémaként utal arra, hogy a rabbik levelezését külső internetes portáloknak továbbítják, illetve róla szóló névtelen cikkeket és manipulált fényképeket említ, amelyekkel próbálják tönkretenni a családját és a közösségét.

Markovics nem ír arról, hogy pontosan mivel vádolják őt, de a Neokohn.hu-n megjelent egyik cikk egyértelműen az ő személyére utal, illetve a smuzolo.org név szerint említi őt és még egy rabbit, azzal vádolva őket, hogy nőkkel szemben visszaéltek a hatalmukkal.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi igaz a vádakból, tudomásunk szerint eddig ezekben az ügyekben feljelentés, hivatalos vizsgálat nem történt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp