Újabb rabbik léptek ki a Mazsihisz Rabbitestületéből

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Deutsch Péter, Fináli Gábor és Markovits Zsolt ma küldték el felmondólevelüket a Rabbitestületnek. Információink szerint további tagok nyújthatják be a felmondásukat a Róna Tamás vezette testületnek. Az indokok azonban nem minden rabbinál egyeznek.

Néhány hete Verő Tamás lépett ki a Mazsihisz Rabbitestületéből, Verő Tamás nyilvánosan nem indokolta a döntését, ám a Kibic Magazin információi szerint az állt a háttérben, hogy súlyos feszültség alakult ki a Róna Tamás vezette Rabbikaron belül a reformpártiak és a neológia konzerválását képviselő rabbik között. Ez utóbbi csoport egyik fontos tagja Rónán kívül Frölich Róbert főrabbi is, aki régóta fő riválisa Heisler Andrásnak a szervezeten belül.

A most kilépő rabbik részben mind az elviselhetetlen hatalmi harcra hivatkozva mondtak fel, de más indokok is meghúzódnak a háttérben.

Érdemi munka helyett politikai csatározás

A felmondást mindhárom rabbi közzétette a Facebook oldalán is, és megfogalmazták az indokaikat a döntésre. Deutsch Péter azt írja többek között, hogy azért csatlakozik a nemrég kilépett Verő Tamás rabbihoz e döntésével, mert a testületben az érdemi munka helyett politikai csatározás zajlik, amelynek megszüntetésére nem lát esélyt.

„Egy rabbinak ebben nem szabad részt vennie, hiszen ezzel nem csak magunknak ártunk, hanem a közösségünk tagjainak, híveinknek egyaránt. A társadalmi megítélésünk és presztízsünk rendkívül megosztó lett. Az elődeink több évtizedes, fáradalmas munkájára rossz fényt vetünk és ez mindannyiunk közös felelőssége”, írja nyilvános levelében.

Most már a Mazsihisz léte a tét

Fináli Gábor arról ír, hogy 2017-es csatlakozása és 2019-es felfüggesztése között szintén a hatalmi harcok voltak jellemzőek a testületben.

„A Tóra elveit minden módon megszegő alkuk, pletykák, árulások világa fogadott, ahol az őszinteség hiánya, a túlélői múlt cinikus fel- és kihasználása vetekedett a hitközségi intézmények hitbizományként való kezelésével”, írja.

Fináli szerint a zsidó felvilágosodásnak és a valós neológiának formaalkotó éveinek (1750-1918) az elárulása jellemzi a rabbikar többségének jelenlegi látásmódját, amelyet a Pszeudo-ortodoxia szelleme leng be, holott ennek nem felel meg a legtöbb rabbi életmódja, zsinagógáinak közösségei. Fináli úgy véli, hogy az elmúlt harminc évben nem történt semmilyen önreflexió, visszacsatolás, e helyett „homályos, szimulált, ortodoxia-utánzás” zajlik.

Fináli felhívja a figyelmet arra is, hogy az elmúlt félév vitái már a korábbi szinteken is messze túltettek és más dimenziókba emelkedtek.

„Most a Mazsihisz – amely szerintem is több reformra, transzparenciára és átalakításra is szorul, hiszen azok több szempontból elkerülték azt – léte a tét.”

Szexuális zaklatási vádak?

Markovics Zsolt főrabbi felavatása óta tagja a Rabbitestületnek, és elmondása szerint számos nehéz időszakot élt már meg, de a mostani már számára is tűrhetetlen.

„Kizárni, megosztani, átpolitizálni, botrányt okozni és tönkre tenni, többek között ezek jellemzik a rabbitestület működését, amióta azt Róna Tamás vezeti”, írja.

Súlyos problémaként utal arra, hogy a rabbik levelezését külső internetes portáloknak továbbítják, illetve róla szóló névtelen cikkeket és manipulált fényképeket említ, amelyekkel próbálják tönkretenni a családját és a közösségét.

Markovics nem ír arról, hogy pontosan mivel vádolják őt, de a Neokohn.hu-n megjelent egyik cikk egyértelműen az ő személyére utal, illetve a smuzolo.org név szerint említi őt és még egy rabbit, azzal vádolva őket, hogy nőkkel szemben visszaéltek a hatalmukkal.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi igaz a vádakból, tudomásunk szerint eddig ezekben az ügyekben feljelentés, hivatalos vizsgálat nem történt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp