Filmpremierrel és színházi vetítéssel emlékezik a Személyes történelem produkció a holokauszt nemzetközi emléknapján

Az interjúfilmben holokauszt-túlélők és a Személyes történelem programban résztvevő fiatalok beszélnek közös élményeikről. A premiert színházi vetítés követi.

Második világháborús történetmesélők és a Személyes történelem elnevezésű programban alkotó fiatalok beszélnek közös élményeikről a Személyes történelem – A színfalak mögött című interjúfilmben, amely online premier keretében lesz megtekinthető.

Fotó: Személyes történelem

A premiert színházi vetítés követi: a 2020. Január 27-én bemutatott Kint sincs senki című helyspecifikus színházi előadás, amely kortárs környezetben, az egykori budapesti gettó területén teszi láthatóvá az emlékezés képeit. Az előadás helyszíneit színházi sétán járhatja végig a közönség, idén online formában.

Kint sincs senki

Háborúban frontvonalak mentén élünk, külső és belső frontvonalak mentén. A második világháborúban az otthon, a saját nemzet is demarkációs vonalak mentén hasadt.

Kik azok, akik választhatták a szabadságot? Kik azok, akik kockázatot vállaltak már a születésükkel, vagy azzal, ha gyermeknek adtak életet? Mik azok a pillanatok, amikor átléphetünk egy határvonalat?

Ezekre a kérdésekre keresi előadásunk a választ, amelyet 18 középiskolással végzett közös kutatómunka eredményeként hoztunk létre, a holokausztot megélt idős emberek személyes történetei alapján. Az előadás helyspecifikus szemléletű, helyszínei az egykori gettó területén találhatóak, amelyek között egy színházi séta keretében vezetik majd végig nézőinket.

Az interjúfilm és az előadás a Személyes történelem program keretében született, amely idén harmadik éve valósul meg Budapesten a holland Theater Na de Dam produkció és a Visegrádi Alap támogatásával.

A programban résztvevő fiatalok olyan holokauszt-túlélőkkel és időskorú budapesti lakosokkal beszélgethetnek, akiknek még saját emlékeik vannak a háború idejéről. Történeteiket a fiatalok részvételével közösségi színházi, illetve filmes alkotómunka keretében dolgozza fel Kallós Viola és Borbás Gergő, az idei évben Chilton Flóra filmrendezővel és az Északi Támpont Egyesülettel közösen.

Fotó: Személyes történelem

2021-ben a január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknaphoz kapcsolódva másik 7 európai nagyvárosban szerveznek hasonló ifjúsági programot: a rendhagyó színházi megemlékezéshez kapcsolódik egy-egy csoport fiatal Varsóban, Pozsonyban, Prágában, Kaunasban (Litvánia), Torinóban (Olaszország) és Ludwigsburgban (Németország).

Az esemény Facebook live-on keresztül lesz elérhető a Személyes Történelem – Theater na de Dam Budapest és a JCC Budapest – Bálint Ház Facebook-oldalán, valamint a www.szemelyes-tortenelem.eu weboldalon január 27-én szerda 20.00 órától. Facebook esemény: https://fb.me/e/MSlW784L

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp