600 ezer lépéssel kíván emlékezni a holokauszt magyarországi áldozataira egy szegedi futó

Orosz Gábor azt tervezi, hogy idén októberben elfut Budapestről Auschwitzba, a haláltábor építésének 80. évfordulójára emlékezve. A mintegy 400 kilométeres távot pontosan a magyar áldozatok számának megfelelő lépéssel fogja megtenni.

Idén lesz 80 éve, hogy 1941 októberében elkezdték építeni a birkenaui koncentrációs tábort, ahol minden harmadik áldozat magyar volt, olvasható abban a közleményben, amelyet Orosz Gábor a Kibic számára is eljuttatott.

Orosz Gábor

„Azt gondolom, hogy nem csak zsidóként, hanem apaként, emberként és sportolóként is emlékeznünk és emlékeztetünk kell, hogy a felejtés ne sokszorozza meg a veszteséget. Ezért is döntöttem úgy, hogy ezen a szomorú évfordulón méltó emléket kívánok állítani az áldozatoknak”

– írja a szegedi futó.

Orosz azt tervezi, hogy 2021. október 2-án a budapesti Dohány utcai zsinagógától futva indul el Auschwitz-Birkenauba, érintve Szlovákiát, mintegy 400 kilométert megtéve. Az útvonalat úgy választotta meg, hogy pontosan 600 ezer lépést tegyen meg futva, ezzel emléket állítva a holokauszt minden egyes magyar áldozatának.

A 42 éves Orosz Gábor immár 11 éve fut, ultra távokat pedig 2017 óta teljesít. A 400 kilométeres távra Szegeden készül Maráz Zsuzsanna Spartathlon győztes ultrafutó segítségével, tavasszal pedig egy 10 napos edzőtáborba vonul a Zalai-dombságba. A felkészülését egy erre a célra létrehozott közösségi oldalon lehet majd követni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp