Izrael érdeke, hogy segítse a palesztinok minél hamarabbi beoltását

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy Izraelben nem lesz meg a járvány visszaszorításához szükséges nyájimmunitás addig, amíg a palesztin területeken nem lesz megfelelő az átoltottság. A palesztinok eközben az orosz vakcina miatt aggódnak.

Izrael világelsőként hasít a lakosság beoltásával a koronavírus ellen. A legfrissebb adatok szerint az oltási kampány decemberi kezdete óta 2 688 234-en – az ország lakosságának 29,17 százaléka – kapták meg az első és 1 245 395-en a második dózis vakcinát.

Maszkos graffiti egy falon a Gázai övezetben

Ezzel szemben Ciszjordániában és a Gázai övezetben egyelőre nyoma sincs az oltásnak, legkorábban március közepén érkezhet valamennyi oltóanyag a Palesztin Hatósághoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX-programjának keretében. A szegény országok vakcinákkal való ellátását célzó programtól a palesztinok oltóanyag-szükségletük nagyjából 20 százalékát fogják megkapni.

A Palesztin Hatóság ezen túl a brit AstraZeneca, az orosz Szputnyik V, illetve két másik vakcina gyártójával kötött megállapodásokat. A palesztin egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője a Zman Israelnek, a Times of Israel héber nyelvű verziójának viszont nagy bizonytalanságról számolt be az oltóanyagok érkezésével kapcsolatban. A hatóság rossz anyagi helyzete miatt sok esetben nem tudják ugyanis kifizetni a gyártók által előre kért 50 százalékos vételárat.

Elmondta továbbá, hogy tartanak az orosz vakcinától amiatt, hogy nincs nemzetközi tudományos konszenzus a Szputnyik V hatásosságával és veszélytelenségével kapcsolatban, illetve a WHO sem adott engedélyt az orosz vakcina sürgősségi felhasználására. Putyin elnök ugyan küldött 5000 adag vakcinát ajándékba, amelyeknek elméletileg pénteken kellene megérkezniük a Palesztin Hatósághoz, de csak kontrollcsoportos tesztelés után oltanának vele széles körben akkor is, ha nagyobb mennyiség érkezne belőle.

Az izraeli oltóprogram sikere nyomán elindult a vita arról, hogy Izraelnek kell-e a palesztintok számára segítséget nyújtani a járvány elleni védekezésben, és ha igen, akkor milyen körű legyen ez a segítség. Emberjogi szervezetek amellett érvelnek, hogy az oslói egyezmény szerint Izraelnek kötelessége együttműködni a palesztinokkal járvány idején, ezért el kellene látni a Palesztin Hatóságot is vakcinákkal. Mások viszont azt hangoztatják, hogy az együttműködés nem terjed ki arra, hogy a palesztinoknak bármit ingyen kellene kapniuk Izraeltől.

A lapnak nyilatkozó izraeli járványügyi szakemberek szerint a jogi és politikai vitán túl van egy egyszerűbb, egészségügyi vetülete is annak a kérdésnek, hogy Izrael segítse-e a palesztinokat abban, hogy minél előbb oltóanyaghoz jussanak. Több megkérdezett szakember is azt állítja: Izrael érdeke, hogy a palesztinoknál is minél magasabb legyen az átoltottság. Enélkül ugyanis Izraelben sem alakulhat ki a járvány visszaszorításához szükséges nyájimmunitás.

Napi rendszerességgel több mint 100 ezer palesztin érkezik Izraelbe vagy a ciszjordániai zsidó településekre dolgozni. Sokan átutaznak izraeli területeken, bevásárolnak, családot látogatnak. Amennyiben ilyen nagy számban keverednek a beoltatlan palesztinok az izraeliekkel, az komoly fertőzéshullámot okozhat még abban az esetben is, ha Izrael eléri a nyájimmunitáshoz szükséges 60-80 százalék közötti beoltottságot. Izrael és a palesztinok ugyanis egy járványügyi egységnek számítanak a szakértők szerint.

Palesztin munkások várakoznak egy átkelőnél Hebronban

Az izraeli védelmi minisztérium egyik korábbi magas rangú tisztviselője szerint Izraelnek biztonságpolitikai érdeke is fűződhet a palesztinok segítéséhez az oltásban. Ha ez a segítség nem is azt jelenti, hogy Izrael a saját készleteiből adjon át nagy mennyiségű oltóanyagot, másképp, anyagi vagy logisztikai támogatással is sokat segíthet, például az oltóanyag tárolásában.

A szekértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hamasz terrorszervezet által uralta Gázai övezetben még nehezebb a helyzet. Az izraeli és egyiptomi zárlat alatt lévő Gázában már az áramellátás is sokszor komoly problémát jelent, ami az oltóanyag hűtését veszélyezteti. A Hamasz valószínűleg rakétákkal, robbanó léggömbökkel és a határkerítéshez vezényelt tömegekkel próbál majd nyomást gyakorolni Izraelre annak érdekében, hogy oltóanyag juthasson be az övezetbe. A biztonságpolitikai szakértő szerint Izraelnek itt okosan kell játszania.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp