Magyar zsidómentő unokája lett a Munkapárt elnöknője Izraelben

Meráv Michaeli, a második világháborúban zsidómentő akciókat szervező Kasztner Rezső unokája lett a válságos helyzetbe került izraeli Munkapárt elnöknője. Jichák Rabin és Simon Peresz is ebben a pártban politizált annak idején.

Az előválasztáson Izrael nagy múltú, de jelenleg rendkívül súlyos helyzetben lévő szociáldemokrata pártja, a Munkapárt élére választottak új elnököt.

Amír Perec volt elnök helyére heten pályáztak, köztük legesélyesebb a főként feminista nézeteiről híres Meráv Michaeli képviselőnő, korábbi újságíró, aki már nyolc éve, 2013 óta a törvényhozók padsoraiban ül a párt színeiben.

A szavazatok elsöprő 77 százalékával a párt “lázadó” képviselőnője győzött, aki ellenzékben maradt, miközben pártja többi képviselője nyár elején beszállt a Netanjahu vezette kormánykoalícióba.

Michaeli az 1957-ben, Tel-Avivban agyonlőtt Kasztner Rezső unokája. Kasztnert azért lőtte le egy szélsőséges merénylő, mert úgy vélte, hogy a Magyarországon a második világháború idején zsidók mentőakcióit szervező cionista vezető együttműködött a nácikkal.

Jichák Rabin és Simon Peresz egykori pártjának, a Munkapártnak a népszerűsége a szakértők szerint azért zuhant mélypontra, mert noha az előző választási kampányban Amír Perec akkori elnök fogadkozott, hogy semmiképpen sem lép be a korrupcióval vádolt Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette kormányba, és ennek bizonyítására még legendás bajuszát is levágatta, nyár elején mégis csatlakozott a Kék-Fehér párt élén álló Beni Ganzhoz, és részese lett a koalíciónak két miniszteri tárca erejéig.

Március 23-án két éven belül negyedszer is parlamenti választásokat tartanak Izraelben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp