A világ legnagyobb holokauszt emlékközpontja épül a Babij Jar-i mészárlás helyén

370 hektáron, 12 épületben épül meg az emlékközpont azon a helyen, ahol több mint százezer embert gyilkoltak le a második világháborúban. Összehasonlításképpen, a Jad Vasem területe ennek az egynyolcada.

1941 szeptember 29 és 30-án 33771 zsidót öltek meg Ukrajna fővárosa, Kijev közelében lévő Babij Jarban a német nácik és kollaboránsaik, majd a következő években további 70.000 zsidót, ukrán ellenállót, romákat és sérült embereket.

Az emlékközpont művészeti vezetője, Ilja Khrzhanovsky elmondta, hogy Babij Jarban, a véres események helyszínén, ma egy park áll, ahol családok pihennek és játszanak.

„Babij Jar Európa legnagyobb tömegsírja. Az új múzeum a terror és öldöklés helyszínéből a béke és a nyugalom területét hozza majd létre”, mondta a művészeti vezető.

Az egyik új múzeum annak a 1,5 millió zsidónak állít majd emléket, akiket Ukrajnában és Kelet-Európában gyilkoltak meg, írja a The Times of Israel.

Az emlékközpont stábja évek óta kutatja a tömeggyilkosságot. Eddig 20.000 korábban ismeretlen áldozat nevét tudták beazonosítani. A központ művészeti vezetője kiemelte, megszentelt helyként tekintenek Babij Jarra, és ez képezi a koncepciójuk alapját is.

Éppen ezért a gyilkosságok konkrét helyszínére nem építenek, az ide tervezett épületek lábakon állnak majd, hogy megőrizzék a területet az archeológiai kutatások számára.

A tömeggyilkosságoknak idén ősszel lesz a 80-dik évfordulója, ezért a tervek szerint eddigre elkészül majd egy zsinagóga és egy kiállítóközpont Babij Jarban.

Babij Jarban kijelölt pontok az épülő komplexum számára
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp