A világ legnagyobb holokauszt emlékközpontja épül a Babij Jar-i mészárlás helyén

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

370 hektáron, 12 épületben épül meg az emlékközpont azon a helyen, ahol több mint százezer embert gyilkoltak le a második világháborúban. Összehasonlításképpen, a Jad Vasem területe ennek az egynyolcada.

1941 szeptember 29 és 30-án 33771 zsidót öltek meg Ukrajna fővárosa, Kijev közelében lévő Babij Jarban a német nácik és kollaboránsaik, majd a következő években további 70.000 zsidót, ukrán ellenállót, romákat és sérült embereket.

Az emlékközpont művészeti vezetője, Ilja Khrzhanovsky elmondta, hogy Babij Jarban, a véres események helyszínén, ma egy park áll, ahol családok pihennek és játszanak.

„Babij Jar Európa legnagyobb tömegsírja. Az új múzeum a terror és öldöklés helyszínéből a béke és a nyugalom területét hozza majd létre”, mondta a művészeti vezető.

Az egyik új múzeum annak a 1,5 millió zsidónak állít majd emléket, akiket Ukrajnában és Kelet-Európában gyilkoltak meg, írja a The Times of Israel.

Az emlékközpont stábja évek óta kutatja a tömeggyilkosságot. Eddig 20.000 korábban ismeretlen áldozat nevét tudták beazonosítani. A központ művészeti vezetője kiemelte, megszentelt helyként tekintenek Babij Jarra, és ez képezi a koncepciójuk alapját is.

Éppen ezért a gyilkosságok konkrét helyszínére nem építenek, az ide tervezett épületek lábakon állnak majd, hogy megőrizzék a területet az archeológiai kutatások számára.

A tömeggyilkosságoknak idén ősszel lesz a 80-dik évfordulója, ezért a tervek szerint eddigre elkészül majd egy zsinagóga és egy kiállítóközpont Babij Jarban.

Babij Jarban kijelölt pontok az épülő komplexum számára
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp