Évente megeszik egy falafelt az auschwitzi halálmenet emlékére egy magyar holokauszt-túlélő

A Nyíregyházán született Leitner Dávid 14 évesen élte túl az Auschwitzból induló hosszú menetelést. A január 18-i falafelevés lassan nemzetközi mozgalommá válik, nemrég egy nyíregyházi iskola is csatlakozott a sajátos megemlékezéshez.

Az idén 90 éves Leitner Dávid, becenevén Dugó, minden évben január 18-án elmegy a közeli büfébe és megeszik egy adag falafelt. A Nyíregyházán született, ma már Izraelben élő holokauszt-túlélő a falafel elfogyasztásával azokra emlékszik, akik nem élték túl azt a halálmenetet, amelyet a nácik 1945. január 18-án indítottak el a szovjet csapatok közeledésének hírére.

Leitner Dávid, Dugó

Dugó úgy élte túl a hosszú menetelést, hogy közben édesanyja szavaira gondolt, aki azt mesélte neki, hogy Izraelben a bilkelach nevű kis barna kalács nő a fákon. Amikor a háború után Izraelbe költözött, Dugó kalácsokat ugyan nem talált a fákon, ellátogatott viszont Jeruzsálem híres Mahane Juda piacára, ahol először kóstolt falafelt. A kis barna golyókról a bilkelach jutott eszébe, és azóta minden évben megeszik egy adag falafelt arra a több ezer fogolyra emlékezve, akik az életüket vesztették a menetelés során.

A falafelevés először családi hagyomány lett Leitneréknél, de az utóbbi időben már országos mozgalommá nőtte ki magát. Leitner Dávid története könyvben is megjelent, héber, angol és magyar nyelvű kiadás is készült belőle. A közösségi média megjelenésével pedig újabb lendületet kapott a január 18-i falafelevés. Két évvel ezelőtt Dugó már az izraeli elnöki rezidencián, Reuven Rivlin államelnök társaságában fogyasztotta el a falafelt.

A Dugó akciónak elnevezett sajátos holokauszt-megemlékezés pedig már Izrael határait is átlépte. Két évvel ezelőtt például a Leitner Dávid szülővárosában található Bethlen Gábor Iskola is meghonosította a falafelevést január 18-án.

Idén pedig a londoni és a varsói izraeli nagykövetség hirdette meg a Dugó akciót, amellyel a holokauszt közelgő nemzetközi emléknapjára szerették volna felhívni a figyelmet. Varsóban a belvárosban osztogatott falafelt a nagykövetség január 18-án, Londonban pedig hajléktalanszállóknak juttattak el több száz adag falafelt a követség munkatársai. Az akciókat felvilágosító kampányok kísérték a holokausztról és Dugó történetéről.

Ebben a videóban Leitner Dávid magyarul meséli el történetét:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp