Imahelyet kapnak a reformok a neológ rabbi által vezetett Hunyadi téri zsinagógában

A Bét Orim és a Szim Salom reform zsidó közösségnek pillanatnyilag nincs saját zsinagógája, azonban Fináli Gábor rabbi felajánlása jóvoltából a jövőben használhatják a Hunyadi téri zsinagógát és annak közösségi terét. Mind Fináli, mind a reformok bíznak abban, hogy ez az együttműködés példaértékű gesztus lesz az egész neológ közösség számára.

A MAZSIHISZ Ohél Ávráhám zsinagógája, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség közös nyilatkozata

„Ami a miénk, az a tietek is!” Az Ohél Ávráhám zsinagóga vezetősége, rabbijának, Fináli Gábornak a javaslatára, úgy döntött, hogy a közösségünk felajánlja a zsinagógáját és a közösségi terét mindkét reform zsidó közösségnek, a későbbiekben egyeztetett időpontokban, havi egy, vagy akár több alkalomra.

A két reformközösség, akárcsak ideiglenes „befogadásával” a segítségnyújtás mellett szeretnénk kifejezni, hogy bár szokásaink, értelmezéseink sok tekintetben különböznek, de mi inkább tekintünk a közös nevezőre, sorsközösségünkre a helyben maradt zsidók leszármazottaiként. Mindannyian és egyformán vagyunk részei Izrael közösségének.

Mi, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetői köszönetünket fejezzük ki az Ohél Ávráhám zsinagóga vallási és világi vezetőinek felemelő gesztusukért. Valljuk a hittestvéri együttműködés, egymás kölcsönös tisztelete, az irányzatokon átívelő zsidó egység, a közös jövő reményének fontosságát.

Hiszünk benne, hogy a neológ- és a reformzsidóság együttműködése inspirációt jelent majd mindegyik közösség számára. 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp