100 éve született a fejszámoló művész, aki a munkaszolgálatot és a szovjet hadifogságot is túlélte

Pataki Ferenc eredeti foglalkozása kalapos volt, az ötvenes években mégis az egész ország fejszámoló művészként ismerte és szerette meg. Szenes Hanna nagy szerelme 100 évvel ezelőtt született.

Pataki Ferenc 1921. január 20-án született Dombóváron, szülei neológ zsinagógába járó zsidó kereskedők voltak. Abban az időben, amikor pénzt koronáról pengőre kellett váltani, a kis Pataki Ferike egy pillanat alatt átszámolta az összeget. Csodagyerekként már hat évesen Lakner bácsi budapesti gyermekszínházának egyik fő produkciója volt.

Pataki Ferenc fejszámoló művész fellépése a Fővárosi Nagycirkuszban 1964-ben (Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán)

A második világháború idején két és fél évig munkaszolgálatos volt, majd a háború után három évig szovjet hadifogságba kényszerült, ahol fakitermeléseken dolgozott. Családja túlnyomó része Auschwitzban végezte.

„Egy rokonom, aki túlélte Auschwitzot és most Kanadában él, azt mondta, hogy a szüleimet és az apai nagyszüleimet a vagonból egyből küldték a gázba”

– mesélte a Szombatnak egy interjú során.

Ugyanebben az interjúban beszélt nagy szerelméről, Szenes Hannáról, aki Dombóvárra járt nyaralni a rokonaihoz a harmincas évek közepén. Itt estek nagy szerelembe, de miután Szenes kiköltözött Palesztinába, többet nem találkoztak. Dombóváron a strand falára kihelyezett dombormű őrzi szerelmük emlékét, illetve a városban a Pataki Ferenc utca pont a Szenes Hannáról elnevezett térbe csatlakozik bele.

Pataki Ferenc 1947-től kezdve lépett fel profi fejszámoló művészként itthon és a nagyvilágban. Több mint öt évtized alatt tizenkétezer fellépése volt, amelyek során több mint százezer példát oldott meg. 1952-ben letette az artistavizsgát, és különböző kultúrházakban, iskolákban lépett fel. Igen rövid idő alatt megtanulta a német, angol, orosz, svéd nyelvet alapfokon. Meghívásra fellépett a Szovjetunióban, Svédországban, Angliában, az NSZK-ban, dolgozott varietékben és a televízióban is.

Pataki Ferenc és Szenes Hanna domborműve a dombóvári strand falán (Fotó: Wikipédia)

Fejben többjegyű számok összeszorzását végezte közönség előtt, olyan előadóművészként volt közismert, aki a tudást humorral ötvözve adta elő. Közönségét elkápráztatta gyorsaságával.

A mutatvány úgy történt, hogy a közönség mondott két- és három- vagy többjegyű számokat, amelyeket Pataki azonnal fejben kezdett összeszorozni, és diktálta a végeredmény számjegyeit hátulról kezdve. A nyolc-tízjegyű számok összeszorzása, osztása sem okozott gondot neki, és eljutott addig, hogy tizenkét-tizennégy jegyű számokból vont köbgyököt viszonylag igen rövid idő alatt.

Pataki Ferenc Dombóvár és Budapest 13. kerületének díszpolgára lett, 1983-ban Érdemes Művész, 1996-ban pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztje kitüntetést vehette át. 96 éves korában hunyt el, 2017. augusztus 25-én. (MTI hírarchívum, Szombat, Wikipédia)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp