Izraeli cég hozhatja el az elektromos autók aranykorát

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Öt perc alatt teljesen feltöltő akkumulátorokat állított elő sikerrel az izraeli StoreDot. A cél, hogy az elektromos autók feltöltése ne vegyen el több időt, mint ameddig egy benzines tankolás tart.

A StoreDot új akkumulátorait ugyan öt perc alatt lehet teljesen feltölteni, ehhez azonban a jelenleg elterjedteknél jóval nagyobb teljesítményű töltőkre lesz szükség a jövőben. Az izraeli cég szerint ezzel a technológiával 2025-ben már 160 kilométernyi útra elegendő kapacitást tudnának tölteni az autókba öt perc alatt.

Doron Myersdorf vezérigazgató szerint az elektromos autók terjedése előtt eddig az volt a legnagyobb akadály, hogy a sofőröknek aggódniuk kellett amiatt, hogy meddig tudnak eljutni az autóval, és mi lesz, ha út közben merül le az akkumulátor. A feltöltés pedig órákat vehet igénybe. A StoreDot akkumulátorával viszont ez az aggodalom elhárulhat.

Az eddig bevettnek számító li-ion akkumulátorokkal szemben, az új technológiában a grafit elektródát félvezető nanorészecskékkel helyettesítik, ami sokkal gyorsabb töltést tesz lehetővé. Ezek a nanorészecskék jelenleg germánium alapúak, ezt szeretnék a jövőben az olcsóbb szilíciumra cserélni. A StereDot tervei szerint a cég még idén előállhat egy szilícium alapú prototípussal, ami Myersdorf szerint annyiba kerülhet majd, mint a mai li-ion akkumulátor.

Egy amerikai energetikai szakértő szerint akár három éven belül piacra kerülhetnek a gyorstöltésű akkumulátorok, amelyeken az izraeli cégen kívül több másik vállalat, például a Tesla is dolgozik. Amikor ez bekövetkezik, ezek nem lesznek drágábbak, mint a jelenleg elérhető akkumulátorok.

Az áron felül a gyorsan tölthető akkumulátorok strapabírása is kérdéses. Myersdorf ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a StoreDot akkumulátora ezerszer újratöltve is az eredeti kapacitásának 80 százalékán van. (444 via Guardian)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp